1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Bár nem a legszebb megoldás, egy ekkora, egészséges mamutfenyőnek nem okozhat gondot a tervezett metszés.
A batáta (Ipomoea batatas) vagy más néven édesburgonya. Hőigényes, 24 °C körüli hőmérséklet ideális számára. Mind nappal, mind éjszaka meleg körülményekre van szüksége. A növekedése 15 °C-nál leáll, hosszabb ideig tartó, 10 °C-nál alacsonyabb hőmérsékleten pedig már károsodik. Csak ott termeszthető, ahol 4-5 hónapig fagymentes az idő. A hosszú nappalok a hajtásnövekedést, a rövidnappalos körülmények pedig a gyökerek megvastagodását és a virágzást segítik elő. A gyökér vastagodása csak rövid nappalon indul meg, de a már megindult folyamat hosszú nappalon is folytatódik. A gyökérmegvastagodásra legkedvezőbb a napi 11,5-12,5 órás megvilágítás. A termés mind ennél rövidebb ideig tartó (napi 8 órás vagy kevesebb), mind ennél hosszabb ideig tartó (napi 18 órás) megvilágítás mellett csökken. A tenyészidőszak alatt 450-600 mm csapadékot igényel, hetente kb. 25 mm-es eloszlásban. A szárazságot jól tűri. Szemiarid (félsivatagi) körülmények között is termeszthető öntözés nélkül, ha tenyészideje alatt hullik le az éves csapadék. Az olyan jó vízelvezetésű, morzsalékos homok-, homokos vályog-, vályogos homoktalajokat szereti, ahol az altalaj agyagos. A nehéz agyagfeltalajokat nem szereti, ilyen helyeken alaktalan lesz a gyökér. Az 5,2-6,7 pH-értékű, enyhén savanyú kémhatású talajokat kedveli. A tápanyagokat kálium, foszfor, nitrogén mennyiségi sorrendben igényli. A nitrogéntúltrágyázás túlságosan buja vegetációt és vékony, gyenge minőségű gyökereket eredményez. Termesztése. A gyökérről nyert kis hajtásokkal szaporítják. Ezeket akkor választják le onnan, amikor 6-10 levelesek. A leválasztott hajtásokat kb. 6 hétig nevelik ágyakban, 24-27 °C talajhőmérsékleten a kiültetés előtt. Szaporítható hajtásdugványozással is. Ez utóbbi módszer a trópusi termesztési gyakorlatban elterjedtebb. Erre a célra kb. 8-10 ízközű, 30-45 cm hosszú hajtást vágnak. Kiültetés előtt a vágási felületet magas páratartalom mellett hőkezeléssel zárják le. Ez a művelet 3 napig tart. A szaporítóanyagot 100-120 cm sor-, 30-40 cm tőtávolságra ültetik ki. A maximális termés a telepítés után 130-150 nap múlva takarítható be. A gyökerek felszedésre legalkalmasabb állapotát a levelek sárgulása jelzi.
A növény az Aeonium arboreum, magyarul fás kövirózsa, a pálmákhoz semmi köze. Nincs semmi baja, a levélhullása természetes jelenség. Ha jól látom hűvös helyen tartja, ez helyes, két hetente nedvesítse meg a talaját. Fagyok múltával a szabadba is kiültetheti félárnyékos helyre, innen kezdve szereti a vizet, bátran öntözheti. Ficzere Miklós
A kókuszdió csíráztatás sajnos nálunk nagyon körülményes. Trópusi körülmények szükségesek hozzá. Vásároljon inkább kicsírázott kókuszpálmát. Nehezen tartható növény. Napfényt, meleget, vizet és magas levegő-páratartalmat igényel, ami szobai körülmények között nehezen tartható.
A bakopa (Bacopa monnieri) nem igazán jól tűri a tűző napsütést vagy a forró helyeket, inkább félárnyékos területet igényel. Jobban fejlődik nyár elején és ősszel, ekkor több virágot is hoz, mint a forró nyári napokon. Közepes víz-, és tápanyagigényű, leginkább függőcserépben önmagában vagy más kistermetű egynyári fajokkal mutat jól.