1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Azt a fenológia stádiumot, amikor a lombhullató fák, cserjék leveleiket már elvesztették, és nyugalmi állapotban vannak, a szakma NYUGALMI IDŐSZAK-nak nevezi. Ezalatt élettevékenységet nem folytatnak.
Télen nem igényelnek tápoldatozást a szobanövények, s mivel a gardénia kifejezetten nem kedveli a téli száraz szobai körülményeket, s nincs ennél megfelelőbb hely (hűvös, világos helyiség), akkor nincs igazán mit tenni, csak reménykedhetünk, hogy túléli a telet és tavasszal új erőre kap.
Kedves Növénybarát! A növénye egy Echeveria faj, magyarul amerikai kövirózsa. A felkopaszodás természetes jelenség, az igaz, hogy nálunk ez gyorsabb folyamat a téli fényhiány miatt, mint hazájában . A szép, egészséges levélrozettákat vágja le, és gyökereztesse meg. Néhány évig ismét szép növényekben gyönyörködhet. A begyökeresedetteket a fagyok elmúltával tartsa a szabadban, félárnyékos helyen, be is süllyesztheti cserepüket a kert talajába. Öntözés az időjárásnak megfelelően. Télen helyezze hűvös, de világos helyiségbe, csak ritkán, 2 hetente öntözze kevés vízzel. A Debreceni Pozsgástárban rövidesen indul egy Echeveriákkal foglalkozó cikk, s ebből bővebb ismereteket szerezhet. Ficzere Miklós
Jelenlegi állapotában nem látom rajta a hideg nyomait,ha a későbbiekben puhulni kezd a levele(1 héten belül)akkor sem kell kidobni mert ha a közepe nem szárad el akkor képes megújulni. Szétültetni nem kell mert az orchideák szeretik ha a gyökereik összezsúfolódnak. Kicsit száraznak látom a talajt,ez a növény nem szereti ha sokáig száraz marad.a virágszárak színein látszik,hogy különbözőek. üdv
A gardénia télen hűvöset és visszafogott locsolást igényel, átlagos szobai körülmények között hamar ledobálja leveleit és csak sínylődik. A fenti kóró nem igazán tűnik már menthető darabnak. Bővebben olvashat a gardénia tartásáról a Szobanövények rovatban található növényleírásban.