1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
A legbiztosabb mód a vegetatív szaporítás amikor a fejlett új hajtásokat az anyanövénytől elválasztva tovább neveljük. A másik módja a merisztéma szaporítás,amikor a hajtáscsúcsból vett őssejtet forgó rotorban táptalajon szaporítjuk.(laboratóriumi körülmények szükségesek!) Harmadik módja a magvetés aminek a leírásához ez az oldal nagyon kevés annyira bonyolult és nagyon komoly felszerelés ill.tudás szükséges hozzá: Internetes keresőbe beírva az ´orchideaszaporítas´ szót találsz róla részletes anyagot.
A levélvégek száradása több mindenre utalhat: - száraz levegő, amely ilyenkor a fűtési szezonban igen könnyen előfordul, főként fűtőtest közelében, - tápanyaghiány, amely könnyen kiküszöbölhető némi levéldísznövényeknek összeállított folyékony, vagy korszerűbb, szabályozott tápanyagfeltáródású készítmény használatával. Ha nemrég lett átültetve, az új talaj valószínűleg biztosítja a magasabb tápanyagtartalmat. Ha a tartás nem változik, attól még a környezet igen, télen kevesebb a fény, szellőztetéskor hideg levegő érheti, a levegő páratartalma kisebb lesz... Alapvetően a fenti két ok lehet a ludas, érdemes mindkettőre odafigyelni. A száraz levegő ellen a növények csoportban történő elhelyezésével, nagyobb, agyaggolyóval töltött cserépalátét használatával, vízpermetezéssel vagy párologtatókkal lehet védekezni. Az alsó levelek hullása -főként a téli időszakban- nem biztos, hogy tartási hibára utal, az idősebb leveleitől gyakran megválnak ilyenkor a dracénák. A megfelelő tápanyagutánpótlás mellett azzal tehet legtöbbet a növényért, ha az öntözésre is nagy gondot fordít. Inkább határozottan öntözze a növényt, majd hagyja, hogy a talaj felső rétege (pár cm) kiszáradjon. Ezt lényegesen jobb megoldásnak tartom, mint a "gyakran keveset módszert", mert úgy sokszor nem tud átnedvesedni az egész földlabda. És van még egy alapszabály, ne álljon alatta a víz.
Nem tudom, melyik régióban lenne hasznos a tanács, Budapesten a nagyobb kertészeti áruházaknak szokott lenni, ajánlok egyet vidéken is: Rezes Kertészet Ebes 4. számú főút mellett Telefon: 30/ 239-8325 30/ 535-0325 Web: www.rezes-kerteszet.hu E-mail: rezes21@t-online.hu Nyitvatartás: Hétfő-Szombat: 8-18 ig, Vasárnap: 9-14 ig
A ficus növény levelében kevesebb a klorofill, ezért több fényre van szüksége ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű tápanyagot termeljen magának. A levélhullás oka a téli fényhiány. A lehető legfényesebb szobába, az ablak mellé kell tenni, a fűtőtesttől távol. A hibiscusnál a levélvesztés: télen normális, ha eldob pár levelet, hiszen a hideg miatt nem kell akkora párologtató felület, és napfény sincs annyi. Tömeges levélvesztés viszont betegségre utalhat, meg kéne nézni alaposan, nincsenek-e élősködők a száron, vagy a virágföld tetején.
Valami a virágföldben, vagy a mulcsban lehet - ha abba ültette át a növényeket - lehet, ami csalogatja a muslincákat, és a bogarakat. A musclincák rothadó gyümölcsökre, édes dolgokra jelennek meg. Meg kéne nézni alaposan minden virágot, hogy melyiknek a levelén, szárán, esetleg a virágföldjének a tetején van a legtöbb. Mert kezelést igényel.