1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
A rügypattanás előtti rezes lemosó permetezés nagyon fontos. A gyümölcshullás leggyakoribb oka, legalábbis a kertjeinkben a gyümölcsök molyossága ("kukacossága"). A molyok által károsított gyümölcsök egyfajta kényszerérésen esnek át és spontán lehullásuk jóval (akár hetekkel is) megelőzheti egészséges társaikét. Ha a félbevágott hullott gyümölcsök többségének belseljében rágcsálékkal és ürülékkel szennyezett járatok vannak, akkor ez a gond. A megelőző védekezést a virágzás végével induló programszerű (2-3-szor ismételt) rovarölős permetezési programmal lehet megtenni, 2-3 hetes permetezési fordulókkal. Virágzáskor a méhek védelme érdekében mindenképp a méhekre teljesen veszélytelen Calypso 480 SC (II. forgalmi kategória) ajánlott, amely szer a virágzás utáni ismételt kezelésekre is alkalmas.
A gránátalma igénytelen, kertbe is kiültethető, vagy dézsában nevelhető. Magról szaporítva lassan nő és nem lesz jó minőségű a gyümölcse. Ezért dugványokkal szaporítsuk. A nyári (júliusi) vékonyabb félfás hajtásai igen jól gyökeresednek. De a fás 1-2 éves vesszői is jól gyökeresednek. Bujtással is megbízhatóan gyökeresedik. Az ily módon szaporított növények 3-4 éves kortól virágoznak. A szimpla virágú fajták teremnek is, a teltek nem szoktak.
Valószínű, hogy nem csak a nyári szeles időre van megsértődve a vadkakaó, hanem a télből és a meleg, száraz szobai körülményekből is elege van már. Erre utalnak a sárguló és folyamatosan hulló levelek is. Tápoldatozást elég lesz csak tavasztól kezdeni, az előírt koncentrációban; majd nyár elejétől fokozatosan szoktatva a kinti léthez újra kikerülhet a szabadba, de ezúttal vagy egy nehéz kaspóba kerüljön, ami megvédi a széltől. Bővebben olvasat a növényről az Édenkert.hu magazin cikkei közt.
Csak találgatni tudok mert a tartási leírás megfelelőnek tűnik. Ami biztos a desztvizet egyáltalán nem javaslom, hosszútávon nem jó öntözőanyag. Eső vagy lágyított (forralt és pihentetett csapvíz)lenne inkább a megfelelő.A virágzáshoz szükséges lenne a nappali és éjszakai között legalább 4-7 fokos hőmérsékletkülönbségre is. Kaphatnak az ajtónyitástól hirtelen hideget vagy huzatot is.Esetleg a spricceléskor a bimbók is kapnak vizet(azt ugyanis nem kellene)Vagy erős a tápkoncentrátum. Ezek közül kellene válogatni!
Mivel már itt a tavasz a nyakunkon, (remélhetőleg) én nem várnék tovább az átültetéssel és az esetleges kártevőtől való megszabadulással. Mossa le a föld nagy részét a növény gyökeréről, hogy biztosan megszabaduljunk a földlakótól és úgy ültesse óvatosan az új földbe.