1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
A mellékelt képen egy dendrobium hibrid látható: Jellegzetessége, hogy a fiatalabb bulbái sűrű levélzettel rendelkeznek, míg az öregebbek gyakran kopaszak, teljesen levéltelenek. A tavaszi kihajtás után, lehetőleg a szabadban, félárnyékban is tartsuk őket. Fejlődésükhöz sok fényt és megfelelő tápoldatozást igényelnek. A növekedési időszak befejezéséig (kb. szeptember) teljes napfényben tartsuk. Virágzási ideje általában "csak" 8-10hét, melyhez október elejétől szárazabb, hűvösebb (12°C alatt) helyet igényelnek, ilyenkor a növényt ne öntözzük. A bimbók megjelenése után már mérsékelten meleg helyre kerülhet a növény (12-20°C). A száron 5-8cm átmérőjű virágokat hoz. Az oldalsó hajtást nem ajánlatos eltávolítani, minél többen vannak a cserépben annál szebben fejlődnek.
Jellemzően a kiszáradás. Könnyen elképzelhető, hogy a tünet oka még azelőtt elkezdődött, hogy a növényt megvásárolta volna, mert sokszor több kereskedőn át jutnak a virágboltokba a cserepes növények. Ebben az esetben annyit tud tenni, hogy nedvesen tartja a talajt, de természetesen nem öntözi túl, a pangó vízre némileg érzékeny. A téli időszakban ritkábban, de ad a növénynek tápanyagot, mert a frissen csíráztatott és megvásárolható gyompálmák (Chamaedorea elegans) legtöbbször szinte tápanyagmentes rostos tőzegben, vagy kókuszrostban vannak. Nem igényel sok fényt, és a fűtőtestek sugárzó hője gyakran károsítja a leveleket. Ha erre a néhány apróságra odafigyel, biztosan hosszú éveken át a lakás dísze lesz.
Szaporítása fejdugvánnyal lehetséges, talpmelegen, 25 fokos földben, gyökereztető hormonnal. Hőigénye tavasztól őszig szobahőmérséklet, télen 8-12 fok (ekkor lehullajtja a levelét.) Tavasztól őszig rendszeres vízellátást igényel, télen keveset kell öntözni. Talaj szempontjából a humuszos, tőzeges, kissé meszes földet szereti. Tavasztól őszig hetente egyszer kell tápozni virágos növényes táppal, Tavasszal a levelek megjelenése előtt vissza lehet metszeni.
A képen egy begónia hibrid látható, gondozása az alábbi igényei alapján történjen: Fényigény: Világos helyen neveljük, közvetlen napsütés nélkül. Hőigény: Átlagos hőmérséklet szükséges a begónia komfortjához, télen legalább 13 °C. Ha lehet, akkor a 21 °C fölötti hőmérsékletet kerüljük. Vízigény: Virágzáskor öntözzük bőven, egyébként a földje ne legyen állandóan nedves. Páratartalom: Párás levegőt igényel, ezért állítsuk a cserepet nedves kavicsra
Mivel a kérdése mellé nem csatolt fotót így egy kicsit bajban vagyok. Mit jelent a kereszteztük?Összeporozták őket és magtokot nevel? A phala gyökérhiánya túlöntözésre ill/vagy levegőtlen talajra utal. Ezen növény esetében nem életveszély magas párában tartva(de nem öntözve!)gyökereket fog nevelni.A lassú virágszárfejlődés természetes folyamat,nem célszerű befolyásolni a virágzását mert a a kinyílandó virágok számát-minőségét befolyásolhatja.A szörnyen kevés gyökér folyamatos nedvességre utal,a növény időszakos kiszárításával serkenthetjük a gyökérképződést.A virágszár sárgulása a pici növénynél meg fog állni viszont a picit nem szabad levágni csak mikor a gyökerei elérték a minimum 5-6 cm hosszt.Viszont minél tovább marad a száron annál előbb fejlődik belőle virágzóképes méretű növény. Az egészséges gyökereknek szükségük van a közegben sok levegőre és időszakos (2 hetente)kiszárításra. A leveleit fejlődését a megfelelő (nitrogéntulsúlyos), míg a virágzatát a káliumtúlsúlyos tápozás befolyásolja. Amennyiben a feltevésem helyes és a növény(ek) magtokot fejleszt(enek)akkor nem szabad sokat várni tőlük mert a magtok fejlesztése 3-6 hónapon át nagyon megterheli a növényt.