1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Leginkább a leveleiről lehet megkülönböztetni a két növényt: A homoktövis (Hippophae rhamnoides) az ezüstfafélék (Eleagnaceae) családjába tartozik, kétlaki, lombhullató, jelentéktelen (szél által megporzó) virágú cserje, amely csak akkor hoz termést, ha hím és nő jellegű bokrokat telepítünk egymás közelébe. Megnyúlt ezüstbarnás levelei, tövisei és piros bogyós áltermései vannak. A homoktövis termése nemcsak ehető, hanem igen magas C-vitamin-tartalmú, A tűztövis (Pyracantha coccinea) a rózsafélékkel rokon, dúsan, álernyőben álló virágai és vörös áltermései vannak. Értékes díszcserje, örökzöld levelei és dúsan álló termései, valamint tüskés ágai miatt kitűnő sövénynek számít.
Sajnos az orchidealeltárban olyan növény,hogy Cambria nem létezik!Ezt a nevet a holland termesztők találták ki az összes általuk előállított hibridre, mégpedig azért, hogy ne kelljen minden növényük mellé a növény valódi nevével új névtáblát készíteniük. Általánosságban azért tudni kell, hogy ezen összefoglaló név alatt található növények inkább a hűvösséget kedvelik (nappal-17-20,éjjel-14-18 fok).Nem vízigényesek két öntözés között a talajuknak teljesen ki kell száradnia. A levelek elkanyarodását okozhatja a légmozgás és/vagy a párahiány,(esetleg tápanyaghiány)melynek minimuma legalább 60% kell legyen.
A ciklámen a hűvös, világos helyiségek ideális növénye, meleg szobában vagy túlöntözve gyorsan elvirágzik és lekonyulnak a levelei, virágai; majd előbb-utóbb tönkre megy. Keressen számára ideálisabb helyet, pl. egy északra néző ablakban; reméljük még nem késő.
Csak miután teljesen visszaszáradt! Szaporodását mesterségesen befolyásolni nem igazán lehet a tavaszi időszak megindítja a hajtásfejlődéseket, akkor önmagától szaporodni fog. Átültetése nem szükséges nem baj ha a cserép tele van gyökérrel, szereti a szűk helyet.
Fiatalabb tűztövis töveknél valóban gyakori, hogy a virágos hajtásvégeket metsszük vissza, s ezzel eltávolítjuk a későbbi díszítő terméseket, de mindenképp megéri a későbbi erős növekedésért és bő termésért. A terméshozást ezenkívül nagyban befolyásolja a nemesített fajta is: egyesek többet, míg mások kevesebbet teremnek. A metszést halaszthatja a virágzás utánra is, látva így, hogy mennyi későbbi termést távolít el a növényről.