1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Kedves Kérdező! A képen látható növény Stapelia grandiflora, a virág szaga és test felépítése miatt magyarul dögkaktusznak nevezik, de semmi köze a kaktuszokhoz. Az lehet, hogy a légy virágjára rakja petéit, de az biztos, hogy nem emészti meg. A kevés vizet és a talajában lévő tápanyagokat szereti leginkább. Ficzere Miklós
A fotó a növény tartásmódjának meghatározásához volt szükséges. A képen látható növény mérsékelt-hidegházi tartásmódú. Tavasszal (akár most) szét kellene ültetni mert az új hajtásoknak nem nagyon lesz hely a fejlődéshez. Ezután válasszunk egy olyan helyet neki ahol nagyon sok fényt kap(napfényt is,reggel és este) ez ugyanis nélkülözhetetlen feltétel. (Akkor elegendő a fény mennyisége amikor a levelek kicsit fakóbb majdnem sárgászöldek lesznek)Folyamatosan öntözni kell az év folyamán és az egyéb orchideák igényénél magasabb tápkoncentrációval öntözni. Az öntözést és a tápozást szeptembertől csökkenteni majd felfüggeszteni. Az ősz közeledtével minél tovább kinn tartani a hűvös hideg éjszakákban egész a 0+3fok ig.Ez nélkülözhetetlen a virágindukcióhoz . A téli mínuszok elől hűvös helyre vinni ahol lehetőleg sok fény van és nem melegebb 16-18 foknál. Ezeket a feltételeket betartva virágozni kell neki. Üdv
A növénye egy Peperomia caperata - törpebors nevű virág; elsősorban valóban leveleivel díszít, de kedvező körülmények között gyakran virágzik is. Tömött levélzetű, lassú növekedésű, átlagos szobai körülmények között könnyen gondozható, évelő növény. Erősen ráncos, szívhez hasonló levelei rendkívül jellegzetesek. Bővebben olvashat a növény ápolásáról a magazin cikkei között a Szobanövény rovatban.
Tisztel Tibor! A problémája más hol is jellemző gond szokott lenni, a nagy hó miatt a fű be fülled (főleg ha télen hosszan lett hagyva) és be rohad (be sárgul). A fülévégőztétes, jó megoldás viszont utána javaslok egy felülvetést és egy magas nitrogén tartalmú műtrágyát ami hamar feltud venni a gyep. Utána jó alaposan locsolja be, nehogy a műtrágya meg égesse a füvet! Higgye el rendbe fog jönni a fű. Üdvözlettel: Durucz Attila www.kertepito.com
Nem igényli,viszont a fekete cserép a halálát okozhatja mivel fényigényes növény amit nyáron szabadban tartunk,a nap ha rásüt a fekete cserépre megfőzi a gyökereket.(Megoldás:Egy kb.10-15centivel nagyobb átmérőjű fehér cserépbe bele kell állítani fekete cserepestől majd a 2 cserép közötti részt homokkal feltölteni amit folyamatosan nedvesen tartunk.) A gyökérzete kimondott talajlakó gyökérzet mely pihenő időszakban sem szereti ha kiszárad.Szétszedni tavasszal az új hajtások megindulása után célszerű de mivel strapabíró növény nem valószínű,hogy megsértődött.