1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Tűelhalásról lehet szó. Tápoldatozza fenyő tápoldattal heti egy alkalommal, Kunwurm talajkondicionáló is nagyon jót tesz neki, hamar helyrehozza a fenyőket. Ha elérhető, akkor Hungavit műtrágya segíthet még rajta. Ez tartalmaz nagy mennyiségű tőzegből kioldott tápanyagot.
Jó lenne tudni, hogy milyen fű nőtt be a cserjék közé? Attól tartok csak mechanikai úton lehet kiásni a cserjék közül a füvet. Ha kisebb a cserje, ássa ki a cserjét, és mechanikus úton kézzel válassza le róla a gyomot majd a cserjét ültesse vissza. Ezt most meg is teheti, amíg a cserje nem kezdett el hajtani.
A növény pontos neve Pandanus tectorius (syn: Pandanus veitchii), kissé helytelen magyar elnevezéssel csavarpálma (nincs köze a pálmafélékhez, csupán a nevének...). Nagyon szívós növény, a sötétebb lakásban is szépen fejlődik. Párás és árnyékos helyen kell tartani, de a száraz levegőt is igen jól viseli. Szereti a nedves talajt, de azért a cserépalátétben ne álljon folyamatosan a víz. Gyökérrothadásra nem túl érzékeny. Az alsó levelek száradásának a tápanyaghiány az oka, a barna apró folt pedig egy korábbi fizikai sérülés. Szaporítása nagyon egyszerű, az említett hajtást éles késsel levágva vagy letörve könnyen meggyökeresedik a vízben, vagy közvetlenül homokos tőzegbe (vagy bolti zacskós egységföldbe) dugványozva is.
A citromlé gyenge, természetes sav. Fehérítőszerként, vízkőoldóként, fémtisztítószerként használhatjuk, de öntözéshez nem hinném, hogy jó. Az ecet viszont állítólag igen. Sokan locsoláshoz is ajánlják, mert meghosszabbítja a növények életét. Létezik ökogolyó vagy ökomag is, amely egy műanyag golyó, amelyben mágnesek vannak. Ez körülbelül kétezer forintba kerül. A víz felületi feszültségére hat, a vízkő sem rakódik le. Még nem használtam, de érdemes rákérdezni, addig maradjon az ecet. egy csepp ecet az öntözővízhez adva.
Ha a hajtásközép rész is elrothadt akkor, amíg lehet gyönyörködni a virágban és azután mehet a kukába.(20 az 1-hez, hogy menthető de ahhoz tapasztalat és nagy szakértelem kell). Ha a középrészen van új élő levélkezdemény akkor virágszár levág cserépből kivenni ,kombinált gomba és baktériumölőszerrel megfürdetni, majd 2-3 napig szárazon hagyni és ezután új ültetőközegbe visszaültetni.