1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
A cambriák általában mérsékelten hűvösségkedvelők, kevés napfény azért kell nekik. Ültetőközege legyen apró darabos, nyáridőszakban lehet bőven öntözni és tápozni de két öntözés között picit száradjon le a talaja. A tél közeledtével lassan ki kell szárítani és szárazon, hűvös világos helyen tartani a virágzásig. A miltónia hasonló de ezekben eltér:apróbb szemű ültetőközeg,2 öntözés között ne száradjon ki csak szikkadjon.Kerülendő a közvetlen napfény, még hűvösebb tartás mint a cambriánál. A télidőszak ugyanúgy csak nem szárazon hanem nyirkosan tartva.
www.kertepito.com//fuvesites-menete Kérem tekintse meg ezt a linket és választ kap kérdéseire
A virágcsalán (Coleus blumei). A mellékelt írásban pontosan megtudhatja a gondozását is.
Fontos a tápanyagdús talaj, ezért tavasztól őszig kéthetente egyszer adjunk neki tápoldatos vizet. Hogy a későbbiekben megmaradjon, a sztíviát kétévente egyszer érdemes nagyobb cserépbe átültetni, ezt mindig tavasszal végezze majd el. A locsolásnál is érdemes odafigyelni, nyáron a nagy melegben rendszeresen öntözze a földjét, de ne legyen pangó víz alatta, vagy rajta, mert a kiszáradás, és a túllocsolás is végzetes lehet a növény számára. Az édesítéshez mindig a felső friss csúcshajtásokat vágja le. Nyáron minél jobban vágja a növényt, annál erősebb lesz és bokrosabban növekedik. hajtásdugvánnyal, de lehet magról is. Rendszeresen öntözni kell, és tápdús talajba ültesse.
Totális hatású gyomirtó szer jöhet számításba (pl. Glialka 480 Plus, Medallon Premium, Roundup Bioaktív), és a tavaszi hajtásnövekedés kezdetén, illetve kora ősszel kell kipermetezni a lombra. Óvatosan, mert ezek a készítmények minden növényt leperzselnek, amivel érintkezésbe kerülnek! Sajnos a vadszőlő "agresszív" növény, ezért ha mindez nem hoz eredményt, csak a tövek teljes kiásása jelenthet hosszabb távon megoldást.