1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
A nyílgyökeret a közvetlen napsugaraktól kímélni kell. Magas páratartalmat igényel! Épp ezért, naponta permetezzük szoba hőmérsékletű klórmentes tiszta vízzel. Nyáron hetente 2-3 alkalommal locsoljuk , télen elég hetente egyszer. Nagy hőigényű, nyáron 20-24 C-ot szereti, de a 18-20 C -on is jól érzi magát. A földjét állandóan nedvesen kell tartani. Télen langyos vizet használjunk az öntözéséhez. Ha véletlenül elhanyagolnánk, és a földje nagyon kiszáradna, akkor fontos, hogy a cserepet egy kád vízbe helyezzük, míg a föld a számára megfelelő mennyiségű vizet felissza. A sok napfény a lombozat elsárgulásához vezethet. Ilyenkor égési sérülések jelenhetnek meg a levelek felszínén. A száraz leveleinek eltávolítását csupán indokolt esetben tegyük!
A licsi (Litchi chinensis) szubtrópusi igényű növény, ami azt jelenti, hogy plusz 5-30 fok közötti hőmérsékleten kell tartani. Igényes, csak a mély rétegű, humuszos, vízzel jól ellátott talajon, legjobban a viszonylag hűvös, száraz telű szubtrópusi klímában fejlődik. Eredeti hazájában (Dél-Kína) terebélyes fává nő, de itthon jóval lassabban fejlődik. Meglehetősen vízigényes, de a túlöntözés gyökérrothadáshoz vezet. Elvileg ki lehet ültetni, de nálunk hidegek a telek ahhoz, hogy megússza kint a kertben az elfagyást.
Valóban, ez kerti kála. A növény nyáron kedveli a meleg kissé napos kertet, amikor tavasszal a növény elkezd hajtani akkor a locsolást is emeljük és tartsuk nedvesen a földjét.
Virágzás környékén mindenképpen bór tartalmú lombtrágyát kell kijuttatni, mert az elősegíti a virágzást is és a megtermékenyülést is. A későbbi időszakban javasolt olyan lombtrágyát alkalmazni, melyekben többféle tápelem van. A szőlő szempontjából a kálium, kalcium, vas, bór magnézium különösen fontosak. Ha a talaj homokos szerkezetű, akkor sajnos a tápanyagban is elég gyenge.
Érdemes lenne alaposan visszavágni a fát, és ha kihajt, akkor még él, ha nem, sajnos új gondozni való fát kell választani. Gratulálok, a kislánya csodálatos, nagyon szép dolog, hogy gondozza azokat a fákat, amiről már lemondtak mások.