1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Sajnos ahol a hangyák megjelennek a kertben, ott fel kell készülni a levéltetvek elleni védekezésre. Erre a célra igen jó szerek állnak rendelkezésünkre; ilyenek a Bi 58, a Flibol E, az Unitron 40 EC, a Decis 2,5 EC, a Chinetrin 25 EC, a Piretrin stb. A kerti ágyásokban, a gyepben levő hangyabolyt a legegyszerűbb széttúrni, és rovarölő szerrel lepermetezni. Ezt többször is meg kell ismételni, mert csak azok a hangyák pusztulnak el, amelyeket közvetlenül ért a permetlé, de ezek is elmásznak, és valahol a föld alatt szívódik fel testükben a halálos méreg. Helyettük más hangyák jönnek a felszínre; ezeket csak ismételt permetezéssel lehet elpusztítani.
Vegyszeresen én a réztartalmú szereket javasolnám. Mivel már termőre fordult, így a rövid várakozási idejű peszticideket javasolnám. 10 naponként legalább 6 alkalommal kell permetezni. Ezután még 2-3 alkalommal, 10 napos időközzel végzett kiegészítő permetezésre lehet szükség. Védekezésre a kasugamicin, rézszulfát, rézhidroxid és a rézoxiklorid tartalmú szerek jöhetnek számításba.
Alaposan vissza kell vágni, 10-15 cm maradjon.
A fajok többsége évelő lágyszárú, néhány félcserje, egy csoportjuk egy- vagy kétéves lágyszárú. Tartsuk a földjét mindig nedvesen, két öntözés között hagyjuk, hogy a talaj felszíne egy kicsit kiszikkadjon. Lehetőleg szobahőmérsékletű vizet használjunk, s ügyeljünk, hogy az is csak a talajt és ne a leveleket érje. Páratartalom: Nagy páratartalmat igényel, ezért a cserepet állítsuk nedves kavicsrétegre. Betegségek: A tűző naptól sárga foltos lesz a levele, a túlöntözés tőrothadásos megbetegedést okozhat. Ha a virágok és a levelek penészesek, botrítisz- vagy lisztharmatfertőzés támadta meg.
A csiga roppant falánk jószág, amely válogatás nélkül megrágja a kertben kiültetett virágokat, a zöldségféléket, a szamócatöveket, de még a kutya eledelét is képes megenni, szóval teljesen általános, hogy ilyen csigákat lát. Limex nevű granulátummal védekezhet ellenük. A szert a növények sorközébe, kis kupacokban vagy sávosan szórjuk ki gondosan ügyelve arra, hogy a szer ne kerüljön a növények levelére. A Limexet nem jó használni fejessaláta, káposzta, sóska és kapor közelében, mert ezeknek a leveleit fogyasztjuk. 10 négyzetméterre 6 g szert használjon. A gyártott csiga csalogató szerek metaldehidet tartalmaznak.