1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Tisztelt Levél író! Van egy rossz hírem! Ez a fa kiszáradt, mert a diófát csak télen szabad metszeni, mert akkor nincs benne keringés és nem "vérzik el" a fa. Mivel önök lombos állapotba vágták le az ágát ezért a növény összes nedve kifolyt a metsz lapon és kiszáradt. Tanácsom, hogy várjanak még egy kicsit, ha nem hajt ki akkor ki lehet vágni a fát. Durucz Attila kertépítő www.kertepito.com
Elég, ha egy darab citrommagot elültetünk egy cserépbe, és várjuk, hogy kihajtson az első citromfánk. De az ilyen növény általában igen gyenge minőségű termést fog produkálni, és azt is csak akkor, ha beoltatjuk egy másik növénnyel. Ezért a magoncot alanyként használjuk fel és a következő tavasszal ismert termőképességű anyafákról származó szemmel beszemezzük. A mellékelt cikkben pontos leírást kap a magról nevelésről.
A magról történő szaporítás a januári időszak a legalkalmasabb. Januárban vessük el a magokat. Még egyszerűbb dolgunk, ha a virág elszáradása után, ősszel leválasztott oldalgumót használunk erre a célra.
A betegség neve: Tafrinás levélfodrosodás. A Taphrina deformans nevű kórokozó fertőzte meg a fát. Alkalmazható szerek: Agrokén, Cupertine M, Cuprofix 30 DG, Kocide Combi, Nevikén, Réz hatóanyagú növényvédőszerek, Rézkén 650 EC, Tiosol, Vegesol R, Vektafid R. Kontakt szeres védekezés: kaptán - ORTHOCID 50 WP, dodin – EFUZIN 500 FW, difenokonazol – SCORE 250 EC
Enyhébb esetben elég, ha a megtámadott növényt vízzel erősen lemossuk. Ajánlott irtószerek: Fito-Dueci Levéltetű elleni spray Ki lehet próbálni a következő házi vegyszert: egy marék csalánt és 1 rebarbarát 8 napig áztassuk, naponta keverjük meg, és hígítás nélkül permetezzük a növényre. A csikófark erjesztett leve is jó, ötszörös hígításban. Hatását növeli, ha 3% spirituszt vagy 1% kenőszappant adunk hozzá. Gombaölő hatású is. Kitűnő még a levéltetvek elpusztítására a timsókeverék is! Timsókeverék elkészítése: 5 liter vízben 50 g timsót feloldunk, és ezzel az oldattal permetezzük le a fákat, bokrokat, szobanövényeket.