1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Az 1. képen Clusia rosea: Télen legalább 16-18 °C-os hőmérsékletet biztosítunk számára. Nyáron huzatmentes, de jól szellőző helyen 21 °C feletti hőmérsékletet igényel. Nyáron, a növekedési időszakban, részleges árnyékban tartsuk növényünket. Természetes élőhelyén a közvetlen, erős, tűző napfénytől megvédi az erdő. Ha túl erős napfény éri, levelei megperzselődhetnek. Télen elviseli a közvetlen, de gyenge napfényt. A cserépben tartott növényt alaposan öntözzük, majd hagyjuk a talajt majdnem kiszáradni a következő alapos öntözés előtt. Az aktív növekedés időszakában havonta tápoldatozzuk közepes töménységű táppal. A 2. képen coleust látok, ha a levelein apró szőröcskék is vannak, akkor biztosan az. A magyar nevén díszcsalán. A vízigénye magas, ezért ne hagyjuk földjét kiszáradni, cserepét tegyük minél naposabb helyre. Nyáron érdemes a hajtáscsúcsokat folyamatosan visszavágni, így tömör dús bokros növényt kapunk. A 3. a Selaginella apoda - Csipkeharaszt. Mérsékelten adjunk neki vizet, és permetezzük is kicsit, szereti kellemes meleg helyet és a világos helyet, de a tűző napot nem bírja.
Tökéletesek a megfejtések! Gondolom, így a gondozásukat is ismeri. Sok örömet kívánok a virágokban és a virágokhoz!
Ismét sikeres volt a virágok kilétének megállapítása!:) Sok sikert a szépségekhez!
A májusi hajtásválogatás (10 cm-es hajtáshosszúságnál) a vezérek konkurens hajtásainak eltávolításából áll. A második zöldmetszés időpontja július eleje, a rügyfakadástól számított 90. nap körül. Ilyenkor adódik a csúcs- és oldalnövekedés szabályozásának legjobb lehetősége. Ha a sudár vezérhajtása lényegesen meghaladja (legalább 30%-kal) az oldalvezérhajtásokét, egy alsóbb, az uralkodó szélirányban álló, másodrendű hajtásra metsszük vissza. Amennyiben az oldalvezérhajtások hosszabbak, kifelé álló másodrendű hajtásra metszünk vissza. Ezzel egyben a vázkarok megfelelő szögét is szabályozzuk, vízszintes irányba térítjük. A július elején végzett zöldmetszés során az egyensúly-szabályozás mellett a központi sudáron és vázkarokon a későbbi termőrészek alapjait is képezzük. Ez a sudár- és vázkarvezérvesszőkön képződött, néhány megfelelő helyzetű másodrendű hajtás meghagyásából áll. A vázkarokon csak oldalirányban, halbordaszerűen hagyunk meg másodrendű hajtásokat.
A nevezett hagyma tavasszal van kereskedelmi forgalomban( www.tulipanvilag.hu oldalon is utána nézhet ennek), a vásárolt hagyma valószínűleg már életképtelen volt a vásárlás pillanatában is(ahhoz hasonló mint tulipánt venni nyáron a Holland virágpiacon)