1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
A vadszőlő levelei és az éretlen termés erősen mérgező.
A 6-7 leveles hajtást 3-4 levél felett levághatja. A visszametszés következtében kihajtott hajtásokat 3-4 levél felett ismét visszavághatja. Az így kapott kis bokor szép alakú lesz, és hamarabb virít, mintha magára hagynánk. Nyáron a növényeket szélvédett helyre a szabadba is viheti, kezdetben árnyékolja,majd teljes napon tarthatja. Az árnyékban nevelt növények levele nagyobb lesz, de nem olyan edzett, mint a napon tartottaké. A nyár folyamán bőven öntözzük. A hűvös éjszakák beálltával napos, meleg szobába vigye, hogy a hajtások beérjenek a teleltetés idejére. Lehet magról is szaporítani, és megpróbálhatja elültetni a levágott részt is.
Jó vízelvezetésű talajba ültesse, bőségesen komposztálja. Ha megfelelő tápanyagot kap, akkor virágzik. Nyáron ki lehet tenni a kertbe. Metszést igényel, hogy szebben növekedjen. Fagyérzékeny! Ha nem fejlődik olyan szépen, akkor, meg kell metszeni erőteljesen öntözni, ez a növekedésének alapja. Dugványozással szaporítható, de magról ültetve is szép növénnyé fejlődik. Szubtrópusi növény, kedveli a meleget, tűző naptól azonban védje.
A leírásból inkább a gyapjastetűre tippelek ami semmivel sem veszélytelenebb mint a pajzstetű!!! Azonnali (először kontakt hatású)vegyszerrel való beavatkozást ajánlok ,de kimondottan olyat ami gyapjas és pajzstetűre javasolnak. Ezután kötelező jelleggel egy felszívódó vegyszeres kezelést kell alkalmazni és ezzel együtt a megtámadott növények talaját is teljesen lecserélni,mivel lerakott peték a talajban is lehetnek.A felszívódó szeres kezelést 8-10 nap múlva ismételni(ennyi a peték kelési ideje).A műveletet nagy alapossággal kell végrehajtani lévén a legveszélyesebb kártevőkről van szó melyek repülni is képesek,tehát a környezetében lévő összes növény (akár orchidea akár nem)kezelését is javaslom! Sajna vegyszereket nem tudok hozzá ajánlani mivel létezik több fajta is de nekem szerencsére még nem volt ennyire elterjedt fertőzésem. Sok sikert
Kedves Katica! A papucsnál és a vaníliánál és inkább baktériumfertőzésre gyanakszom. Kezelni mindenképpen, felszívódó komlex szerrel kellene(amiből sajna egyre kevesebb van forgalomban). pl. Previcur, Vertimec (talán még raktárról van valahol Kasumin is)A növény minden részét lepermetezni vele,majd kb.10 nap múlva megismételni,a maradék anyaggal pedig a növények talaját fertőtleníteni. A növény küllemén ez nem fog szépíteni (a foltok sajnos megmaradnak)de az uj hajtásoknak már foltmentesnek kellene lennie. A papucs esetében nem ajánlom a rendszeres Wuxalos kezelést annak réztartalma miatt! A Nanodes úgy látom hibátlan!Igy kell neki kinéznie! A színe a változattól (és a fény mennyiségétől)függ.Szereti a párát. Sok sikert