1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Levéltetű , jól gondolta. A ragacsosság a mézharmattól van, mert a tetvek miatt nem tud a növény lélegezni. A korompenész gombái megszaporodnak rajta és ezért szárad el a növény levele. A növények lemosása sokat segít, de lehet a boltokban kapni olajos permetezőszereket: pl Vektafid. Az olaj elzárja a tetveket a levegőtől és elpusztulnak, ez is bio módszernek számít.
Örökzöld, bokros, dúsan virágzó szobanövény. Tavasztól késő őszig folyamatosan ellepik csöves, narancsvörös, fehércsúcsú, izzó cigaretta formájú virágai. Tavasztól őszig a szabadban is tartható, kisigényű szobanövény, kedveli a félárnyékot, érdemes hetente tápoldatozni a szebb virágzás érdekében.
Amikor az első levelek megjelennek, a gumót vegyük ki a régi földből, és ültessük át. Az átültetéskor az elhalt gyökereket távolítsuk el, és a gumót úgy helyezzük a cserépbe, hogy a felső egyharmada kiálljon a földből. A mély ültetést a növény nem tűri. Kezdetben kevesebb vizet igényel, később fokozatosan többet. Tíznaponta tápoldatozzuk. A gondosan nevelt, idős ciklámen sok virágot hoz. Vigyük olyan helyre, ahol nem tűzi a nap és szórt fényben van. Hűvösebb szobába például, de a teraszon is maradhat, ha nem túl szeles a helye.
Virágföld tökéletes, de tavasztól őszig tartsuk nedvesen; két öntözés között hagyjuk kicsit kiszáradni a földjét. Alulról locsoljuk, hogy a száraknál ne képződjön penész. Télen keveset locsoljuk. Páratartalom A növény magas páratartalmú levegőt igényel, máskülönben a bimbók lehullanak; állítsuk a cserepet durva homokkal felszórt tálcára, s tartsuk nedvesen. Tápoldat A nyári növekedési periódus alatt használjunk kéthetente enyhe tápoldatot. Átültetés Ha szükséges, tavasszal ültessük át. Az átültetés a növény gyors növekedése miatt esetleg a nyár vagy az ősz folyamán is szükségessé válhat. Virágföld és humusz vagy durva tőzegmoha fele-fele arányú keverékét használjuk. Ha egy kifejlett növényt már nem akarunk nagyobb cserépbe ültetni, alkalmazhatunk felszíni talajcserét is. Ötlet Jó hatással lehet a növények fejlődésére, ha a begóniás cserepeket nedves tőzeggel vesszük körül. Ezzel biztosítjuk a jótékony, nedves, párás levegőt a növény közvetlen környezetében.