1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
A növény a Phalaenopsis névre hallgat azon belül egy hibrid növény. Virágszára hajlamos az elágazódásra,csak az elszáradt részt kell levágni róla. Igényei:Napmentes félárnyékos hely ,szereti a párát és ha nedves a közege. Tápozni a hajtásidő alatt hetente 1x.Pihenőidő alatt nem szükséges.(Bár ritkán pihen) Üdv
A menta kiváló frissítő. Maréknyi virágos-leveles mentát negyed óráig főzzünk negyed liter vízben, lassú lángon. Aztán szűrjük át finom szűrőn, és hígítsuk kicsit fel vízzel. Az így nyert mentás frissítő különösen fárasztó elfoglaltságok után hatásos
Jó lenne látni róla egy képet, mert a Hibiscust a levélrozsda is megtámadhatja, ilyenkor feketés barnás foltok tarkítják. Szürkepenész - elsősorban a bimbókat és a virágokat károsítja. Ellenszere :a túlzott locsolás, jó levegőztetés, és vegyszeres permetezés. Levéltetvek, takácsatkák és tripszek támadása is levélsárgulással jár.
Ha kidudorodnak ezek a pöttyök, akkor ödémáról van szó. Nem fertőző betegség, hanem olyankor jelentkezik, amikor a növény sok vizet kap, azonban ezt nem tudja elpárologtatni, mert a levegő hűvös és párás. Az öntözés mérséklésével, a közeg szárazabban tartásával, ill. kevésbé párás időben az ödémás foltok száma az új leveleken csökkenni fog, ill. várhatóan nem is lesznek már újabb pettyek.
A csigák kártételének megelőzése végett kerülje az esti locsolást. Horganyzott lemezből készíthet csigakerítést a védendő terület köré. A csigák útjába rakott csalogató anyagokkal (burgonya-uborkadarabok, vizezett korpa) és sörcsapdával (sörrel félig töltött, földbe süllyesztett tejfölös-pohár) összegyűjthetjük az állatokat. Az útjukba szórt oltatlan mész vagy szuperfoszfát hatására fokozott nedvelválasztásra kényszerülnek, ezáltal kiszáradnak és elpusztulnak. A vegyszeres védekezés során sávosan, kupacokban, speciális csigaölő szereket (metadehid) is helyezhetünk a növények közé.