1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Bűnösök lehetnek a takácsatkák: a kártevők kártételétől megsárgulhat a levelek felszíne. Egy idő után a levelek fonákján fehér hálószerű szövedéket fedezhetünk fel. Ezek a kitartó kártevők nem állhatják a magas páratartalmat, és elpusztulnak, ha a levelek fonákját rendszeresen vízzel permetezzük. Ha nem tapasztal ilyesmit, akkor a túlzott trágyázás is bűnös lehet. Trágyázáskor földje ne legyen száraz! Nyáron legyen a növény szórt fényben, hogy leveleit ne érje közvetlen déli napsugár, a tűző napfényen a levelek hegye szintén megsárgul. A talaja inkább nyirkos legyen, ne vizes!
Lehet. Télen pedig a talaj átfagyása ellen védekezhetünk úgy, hogy lombbal, mulccsal, fenyőkéreggel vastagon takarjuk. Hosszabb, csapadékmentes időjárás esetén, a fagymentes napokon öntözzük meg a növényeket. A napsütéses téli időben helyezzünk árnyékolót a növények köré és fölé. Ez lehet nádfonat, vagy Raschel háló. Majd, ha szépen megnőtt, újra és újra vágja le róla a nehéz oldalágakat. Ügyeljen arra, hogy ne közvetlenül a törzsnél vágja le. A növekedési fázisban (június, július, augusztus és szeptember hónapokban) is szabad még metszeni, de ezt követően csak a túl hosszúra nőtt hajtásokat vágja le.
Ne aggódjon, természetesen ki lehet ültetni!
A képről nem látom jól, hogy a tuja levelei a tövénél zöldek-e még, vagy már ott is elsárgultak. Ez esetben sajnos nem lehet mit tenni vele, ki kell vágni, mert elhalt. Ha azonban még nem teljesen elsárgult, mellékeltem egy cikket, amiben olvashat a tennivalókról. Remélem még megmenthető a tuja, mert nagyon szép az élő sövénye, ahogy a képről látom!
A Schefflerát nem nehéz nevelni, ha mérsékelten meleg helyen tartjuk, és vigyázunk, hogy hideg huzat ne érje. A korral felkopaszodik. Pajzstetű-érzékeny, különösen az új hajtásokra kell figyelni. Fontos, hogy vízzel permetezzük a leveleit. Átlagos meleg, télen legalább 13 °C. Ha lehet, kerüljük a 21 °C feletti hőmérsékletet is.Világos, közvetlen napsütéstől mentes helyen tartsuk. Egy kis árnyékhoz is alkalmazkodik.