1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
A császárkorona kifejezetten szereti, ha ugyanazon a helyen hagyják évekig, ezért nem kell kivenni a talajból.
A molykártevők ellen májusban, júliusban és augusztusban védekezhet.
A kaktusz lehetséges, hogy egy kicsit megégett, bár nem valószínű, ha az előző évet teljesen átvészelte ugyan azon a helyen, lehet, hogy a túlzott víz hatására kelentkeztek a foltok. Ha a szabadba kitéve tovább növekszik a beteg rész érdemes a még egészséges darabokat átültetni.
A pálmák közül vannak olyanok, melyek ellenállóbbak (pl. a datolyapálma), de vannak olyanok is, amelyek igényesebbek pl. a kenciapálma nedvesség-, páraigényes. Mielőtt megveszünk egy pálmát, érdemes utánajárni a gondozásának. Probléma lehet a túlöntözés, a kevés pára, az erős napfény, a kevés tápanyag, az alacsony hőmérséklet is. Az egyes pálmafajok gondozásáról cikkeinkben is olvashat.
A tűztövist szaporíthatjuk magról és félfás dugványról is. A magok igen jól csíráznak. Az utolsó tavaszi fagyok után vethető.