1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Fenyő mikorrhizás gomba, lucosainkban nyár végén és ősszel bőven terem. Tompán húsos kalapját húsbarna, vörösesbarna nemezes pikkelyek fedik. Kalapjának a széle sokáig begöngyölt szakállas. Lemezei fehéresből halvány húsbarnára színeződnek. Tönkjének belseje csövesedő.Kesernyés ízű,nem ehető gomba.
Üdvözlöm! A kánnát (Canna generalis), valóban vissza kell vágni és a rizómákat száraz szellőztethető helyen (Pl.: pince) kell teleltetni tavaszig, a talaj menti fagyok elmúlásáig! A dézsás kánnákat visszavágva, pincében kell teleltetni, vizet semelyik esetben nem igényelnek! A muskátlikat ajánlatos tavasszal visszavágni, de javaslom, hogy ne teleltesse, vegyen újakat tavasszal, mert sosem lesz olyan szép, mint eredetileg!
Október végéig. De néhány trükk a hagymák ültetéséhez: 1. Jácint téli virágoztatása:Ha az ősszel megvásárolt jácint hagymákat 3 hónapra a hűtőbe tesszük száraz papírzacskóban (5 fok körüli hőmérsékletre), akkor ezzel előre tudjuk hozni a jácint virágzási idejét és már januárban/februárban virágzó, illatos jácint lehet a lakásunkban. Az ültetés után tegyük a cserepet hűvös, sötét helyre és tartsuk földjét nedvesen. 3-4 hét elmúltával megindul a rügyképződés, ekkor vigyük a cserepet világos, szobahőmérsékletű helyre és locsoljuk rendszeresen. A virágzás azonban annyira kimeríti a hagymát, hogy ha azt akarjuk, hogy túlélje ezt a beavatkozást, akkor elvirágzás után ültessük ki azonnal a kertbe, ahol újból erőre kaphat. 2. Hagymások egymás fölé ültetése: Jobban kihasználhatjuk és egy területen akár többször is virágzó növényeket láthatunk, ha a hagymásokat egymás alá és fölé ültetjük. Ha azt akarjuk, hogy különböző időben nyíljanak a hagymások, akkor érdemes eltérő tenyészidejű fajokat együtt ültetni, pl. korai krókuszt tulipánnal vagy jácinttal. Ha azt akarjuk, hogy vegyesen, de egyszerre nyíljanak, akkor azonos időben nyíló fajtákat ültessünk együtt. Ezt megtehetjük konténerben és szabad földön is. 3. Tavaszi hagymások a teraszon: Ha szeretnénk tavasszal a teraszon vagy a lakásban is virágzó tulipánokat, nárciszokat, krókuszokat vagy jácintokat látni magunk körül, ezt könnyen megtehetjük azáltal, hogy az ősszel cserépbe vagy virágládába ültetett hagymásokat télire a kert földjébe süllyesztjük. Itt a hagyma biológiai egyensúlyához szükséges tápanyagokat, nedvességet és hideget is megkapja és egyúttal védve van a kifagyás ellen is. Amikor tavasszal a rűgy kibújik a földből, kiemelhetjük a cserepet vagy virágládát és kitehetjük a teraszra, vagy bevihetjük a télikertbe és lakásba. Természetesen ezután már a mi dolgunk, hogy a földjét nedvesen tartsuk.Elvirágzás után ültessük ki őket a kertbe, hogy a hagymák megerősödjenek.
Nem muszáj megvárni.
A fákon vagy bokrokon fonalak láthatók. Ezalatt számos moly található, amelyek a leveleket vagy a bimbókat rágják. Pókok, pókhálós almamolyok, stb. Ha legközelebb tapasztal ilyet, jól jön az olyan természetes ellenségek támogatása, mint madarak vagy fürkészdarazsak. Közvetlen intézkedések: Már nyáron minden fonalat el kell távolítani, és el kell égetni. Le kell rázni a hernyókat, és meg kell semmisíteni azokat.Bazillus thuringiensis (bio-gazdálkodásoknál engedélyezett) preparátum alkalmazása a hernyók ellen.