1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Igen, lehet! A tápanyagszintje körülbelül fele annyi, mint a baromfitrágyáé, viszont nitrogénben gazdagabb, mint a tehén trágya. „Forró” trágyának tekintik. Gyakran tartalmaz gyom magvakat; a legjobb közvetlenül felhasználás előtt komposztálni vagy ősszel trágyázni vele a kertet. Soha ne használjunk friss (meleg) trágyát, hiszen oldódó nitrogén vegyületeket és ammóniát tartalmaz, mely kiégeti a növényeket és gátolja a csírázásukat. A megfelelően komposztált vagy a legalább hat hónapig érlelt trágya a legideálisabb, – ha egy évig vagy annál tovább érlelődött az még jobb, de nehéz olyat találni. A komposzt halomba kevert trágya felgyorsítja a komposztálási folyamatot. A kert komposztálása és trágyázása: melyik trágyát, mikor? Az istállótrágya hatékony felhasználása Miért hasznos a szerves trágya?
A vanília virág (Heliotropium arborescens) Szaporítása történhet, magvetéssel ekkor a magokat április végén kell szabadföldbe vagy cserépbe ültetni, de a dugványos szaporítás is megoldható. A fiatal növények hajtásait érdemes tavasszal visszametszeni, mert így a növény bokrosodik és erősödik. Ha cserépbe szeretnénk ültetni lehetőleg nagyméretű cserepet, válasszunk, mert a virágzáshoz nagyon sok tápanyagra van szüksége a növénynek, ezért az öntöző vízhez hetente egyszer adjunk kevés virágzó tápoldatot is. Az öntözésre igen érzékeny a növény, a szárasság és a túllocsolás is végzetes lehet, számára ezért kerüljük a pangó vizet, és tartsuk földjét egyformán nedvesen. Az elnyílt virágokat rendszeresen vágjuk ki, mert így újabb virágzásra serkentjük a tövet. Mivel trópusi növényről van, szó sajnos a mi hideg fagyos telünket nem bírja így télre vigyük be a növényt egy 10-15 fokos világos helyiségbe pihenni. A vaníliavirágot nem csak, mint kerti növény, de mint dézsás növényt is ültethetjük erkélyre, teraszra önmagában vagy más egynyári dísznövénnyel keverve. A kert napos vagy kissé félárnyékos helyére is telepíthetjük, de akkor a legszebb a virága, ha elég napfény éri.
Datolyapálma vagy főnixpálma Phoenix canariensis. Az egyik legigénytelenebb pálmafajta. Árnyékos helyen is növekszik. Laza és kötött talajon is megél. Mélyen gyökerezik, ezért szárazságtűrő. Tavasztól őszig a szabadban, napos helyen tartsuk. Öntözzük rendszeresen. Télen a lakásban állítsuk világos, 10-14 °C-os hőmérsékletű helyre, és 10-14 naponként locsoljuk. Ha fűtött szobában tartjuk, leveleit permetezni kell. Néha mossuk is le a leveleket.
Ez pedig levéltetű. A pici (1-3 mm) barna, fekete, zöld vagy szürke állatkák, amelyek hihetetlenül gyorsan képesek szaporodni. A növények nedveit szívogatják, főleg a fiatal leveleket és szárrészeket kedvelik, mivel azok még puhák. A fertőzött levelek ragadósak lesznek, besodródnak, később pedig elszáradnak. Veszélyes kártevők, általában tömegesen jelennek meg egy-egy növényen. Azért is nagyon veszélyes, mert vírusokat is hordozhatnak, ami ellen pedig a tudomány mai állása szerint nem tudunk védekezni. A meleg, száraz idő kedvez nekik, nagyon könnyen átjuthatnak egyik növényről a másikra.Védekezés:• A legtöbb egyed kézzel is eltávolítható, de azért inkább vegyszeres kezeléssel kísérletezzünk. Kertészeti szaküzletekben lehet kapni például pirimikarb hatóanyagú szereket. Környezetkímélő és hatékony szer a Bio-Sect. • Ha nem akarunk vegyszerezni, akkor mossuk át a leveleket enyhén szappanos vízzel hetente, vagy gyakran zuhanyoztassuk növényünket langyos vízzel. A levéltetvek ragadós sárga lappal összegyűjthetők.
A Páfrányfenyő gyakorlatilag mindenféle földtípusban tartható. Fagytűrő, hazánkban is gond nélkül áttelel. Kedveli a sok napfényt és a rendszeres öntözést.Igen, az ültetése elött célszerű 1-2 hónapig hideg előkészítést alkalmazni. A télálló fák nagy része bizonyos hosszúságú hideget igényel. Ha nem a hagyományos időben szeretnénk a magvetést elvégezni, akkor a hűtőszekrény is megfelelhet e célnak. Ezután karcoljuk be a magokat, majd 24-48 órára tegyük őket meleg vízbe. Ezután ültessük el tápanyagban gazdag földbe. Tartsuk melegen (20-24°C) és nedvesen az ültetőközeget. A csírázás több hónap is lehet.