1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
A növényt, hivatalos nevén Solanum muricatum, nagy valószínűség szerint takácsatka támadás érte, innen a pókhálószerű anyag. Ezek a kártevők nagyon gyorsan szaporodnak, és egyik növényről átmásznak a másikra, rendkívül nagy étvágyúak, és nem válogatósak. Fejlődésüknek kedvez a túl magas hőmérséklet, a túl száraz levegő és a túltrágyázás. Rendszerint a levelek fonákán, az erek mellett helyezkednek el, és a növényi nedveket szívogatják. VÉDEKEZÉS: Növelje a levegő páratartalmát, mert az atkák nem bírják a páradús környezetet, azonnal elpusztulnak. Langyos vízzel többször zuhanyoztassa le a növényt. Ha csak lehet ne használjon kémiai alapanyagú rovarirtót szert. Arra ügyeljen, hogy jó alapossan mosson kezet, valahányszor a növény leveleihez ért. Kapcsolódó cikkek: Miért figyeljünk a takácsatkák elszaporodására? Honnan tudjuk, hogy a növényeinket takácsatka károsítja?
Kedves eni! A gyomokat kézzel és vegyszerrel is kell irtani. Lehet kontakt szerekkel (pl.: Glialka, Glifogan) is permetezni, mert csak azt öli meg, ahová fújja. Ezek totális gyomirtók, tehát a dísznövényekre vigyázzon. Azokat a részeket, ahová nem tudott fújni, kézzel érdemes kigyomlálni. A tapasztalataim szerint a mulcsozás nem megoldás. A geotextília sem megoldás, akárki, akármit mond.
Üdvözlöm! A sárga nyalókavirág (Pachistahis lutea) egy eléggé igényes növény. A kiszáradás és a túlöntözés is gond lehet. Nagyon szereti a párát, de a túlöntözéstől elpusztulhat. A visszavágást jól tette, mert tavasszal amúgy is érdemes visszavágni minden évben. Szerintem ki fog hajtani, és még bokrosabb lesz!
A következő weboldalt tudnám ajánlani: www.tulipanvilag.hu Ez Magyarország egyik legnagyobb és legmegbízhatóbb oldala, ami a hagymás növényeket illeti.
A Granny Smith almafák ajánlott porzófái a következők: Cox Orange, Delicious, Jonathan, Golden klónok, Starking. A lényeg, hogy a két fa fajta virágzási ideje nagyjából ugyanakkorra essen.