1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Kedves Kis Virág! A tünetek alapján több károsító is lehet. Köztük a leggyakoribb a gyapjas pajzstetű, de lehet ezen kívül még vértetű is. Kérdés, hogy a gyapjas pamacsok összenyomása után vörös, sárga, vagy zöld váladék jelenik meg. Kezelési javaslat (bármelyik faj is károsít), a növény elhelyezkedésétől függően: - 1%-os káliszappanos oldattal lemosás vagy lemosás szerű permetezés (zárt térben is alkalmazható). A lemosás szivaccsal is történhet. Előnye a gyors hatás, és teljesen veszélytelen. A lemosás teljes felület kezeléssel történjen. - Bio-Sect -es lemosó permetezés. - Actara-rovarölő szeres beöntözés (csak szabadban vagy zárt termesztő berendezésben végezhető). Üdvözlettel: Növényorvos Kapcsolódó cikk: Hogyan védekezzünk a pajzstetvek ellen?
Kedves Tamás! Nagyon bonyolult és nehéz kérdést tett fel, amit az oldal korlátai miatt nem tudok megválaszolni most! Nagyon sok kérdést vet fel: mikor legyen betakarítható, milyen talaj és tápanyag igények vannak, illetve kellenek, mennyire lehessen eltárolni, mennyire legyen ellenálló stb. Javaslom, hogy a http://burgonya.hu oldalon tájékozódjon, mert ez tényleg egy nagy lélegzetvételű téma, nem egyszerű. Az ajánlott bőtermő fajták, amiket javaslok: "Pannónia" (tenyészideje: 98 nap), " Cleopátra", "Katica", "Góliát".
Kedves Kajtár Antal! A cikkünkben szereplő Freeze-Pruf szert Magyarországon még nem forgalmazzák, legalábbis mi nem tudunk róla (ennek több oka is lehet). Ha esetleg van külföldön élő ismerőse, akkor kérdezze meg őket, hogy beszerezhető-e.
Kedves Ildikó! A képen egy viaszvirág (Hoya carnosa) látható. Az oldalon van egy jó cikk erről: http://www.edenkert.hu/szobanoveny/viragdiszek/viaszvirag-hoya-carnosa/532/
Kedves G. Judit! Érthető, hogy a Kalmia latifolia virágzó példányának látványa lenyűgözte. Elméletileg a mi éghajlatunkon megmarad, de kifejezetten savanyú talajt igényel, ennek hiányában nem érdemes kísérletezni vele. (Az ültetőgödör talajcseréje csak átmeneti megoldást jelent.) Az ország nyugati felén, botanikus kertekben, gyűjteményes kertekben lehet találkozni egy-egy példánnyal. Javaslom, hogy olyan kertészetekben -esetleg a FLORA HUNGARIA nagybani virágpiacon- érdeklődjön, amelyek rendszeresen importálnak növényeket, így talán sikerül beszerezni. Üdvözlettel: Gergely Díszfaiskola, Gödöllő