1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
A leírás alapján nem világos, hogy milyen örökzöldre gondol. A tűleveleket érintő betegségei csak a tűlevelekkel rendelkező (Abies, Picea, Pinus, Pseudotsuga, stb.) fajoknak vannak. A tujákat és hamisciprusokat leggyakrabban gombabetegség károsítja, amire a már bevált permetszereket javasoljuk.
A május eleji fagyok már a gyümölcsöt érték, azt ritkították meg. Az azóta fejlődő gyümölcsök érnek tovább, amelyekben fagykár keletkezett, az most lehullik. A betegséget észre lehet venni a fán, vagy a levelein is. A természetes hullás nem okoz jelentős mértékű ritkulást.
Az aggodalom érthető. Permetezésnél az epret érdemes lett volna takarással védeni. A szer élelmezési várakozási ideje 14 nap, de mégsem tanácsos a pár szem eper elfogyasztása, mert nem tudni mennyi a szermaradvány a gyümölcsben. A többi gyümölcsöt (málna, ribizli...) már nyugodtan fogyaszthatják - persze ha előtte nem történik permetezés.
Kedves Gulypán! A benti körülmények után nem szabad hirtelen kiültetni a növényeket. Fokozatosan kell a kinti időjárási viszonyokhoz szoktatni. Valószínű ok, a hirtelen bekövetkezett közvetlen napsugárzás. Megégtek a levelei, az új hajtások meg beszáradtak, nem tudnak kifejlődni. Változtatni kellene a helyen. A rendszeres tápldatozás nem oldja meg a problémát. A hirtelen nagy mennyiségben adagolt tápoldat is okozhat levélhullást, és a növény növekedése is leállhat. Az átültetett növényeket az első időszakban nem szabad tápldatozni, míg gyökere meg nem erősödik. Szigorúan be kell tartani az adagolást. Üdvözlettel, Vasvári János zsolt
Tisztelt Orlai Gábor! A képen nem derül ki, hogy mekkora a cserép, de gyanítom, hogy 6-cm körül van. A képen egy fiatal tenyérarália (Dizygotheca elegantissima) van. Világos, de nagyon párás hely kell neki, pl. fűrdőszoba. 25-28 °C a megfelelő, a talajok közül inkább a tőzegesebbet szereti. Kapcsolódó cikk: Tenyérarália (Dizygotheca elegantissima)