1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Talán abból induljunk ki, hogy a telepítéskor milyen és mennyi trágyát, vagy műtrágyát kapott. Akkor fontos az istállótrágya, a talajtól függően az alginit, amely természetes ásványi anyag. Az ültetés után is minden évben talajerőutánpótlást kell végezni. Összetett NPK műtrágya és fontos a lombtrágya használata is. Az áfonyának más a talajigénye - savanyú talaj - ezért érdemes a töve körül a földet kicserélni.
Kedves Godóné! Ez egy Dracaena fajta (a kis képekből ítélve). Igen visszavágható a kívánt méretben. A levágott fejdugvány magas hőmérséklet (kb. 25 C) és nagyon magas páratartalom mellett meggyökereztethető tőzeg és homok 3:1 arányú keverékében. Gyökereztető hormon por használata erősen ajánlott a jobb eredmény elérése érdekében. Vízben nem biztos, hogy meggyökeresedik, ez nagyban függ a környezeti feltételektől. Az eredeti növény szárát fel is darabolhatja kb. 10 cm-re szárdugványokra u.a. szaporítható mint az előbb említett fejdugvány. A megmaradt (szaporításra felhasznált gyökeres példány) növényi részről szedje le a leveleket és előbb-utóbb új hajtások jelennek meg a törzsön. Üdvözlettel Vasvári János Zsolt
Kedves Anikó! Az első kérdésre a válasz: a képet nem látom sajnos, de ha nincsen túl öntözve, akkor valószínűleg valami gomba betegség lehet. A jácintnál a Xantomonas nevű baktérium pusztítja a hagymát, hasonló tünetekkel. A második kérdés: kérnek szépen még képet a pontos azonosítás érdekében! Ha lehet, akkor teljesen szeretném látni a növényt és a leveleket is. E-mailben nyugodtan küldje! A harmadik kérdés: a szomszéd gumója valószínűleg nagyobb és idősebb volt, illetve az Öné most lett ültetve. Szerintem jövő tavasszal be fogja érni!
Kedves Domokos Gyuláné! Ez mályvarózsa rozsda gombabetegség. Dithane M-45 szerrel lehet ellene védekezni, 25 °C alatt, 10 nap múlva lehet ismételni. Üdv: Növényorvos
Kedves Tóth Tímea! A Sophora japanica pendula fánál nagyon valószínű, hogy az ültetés előtt nem metszették meg kellően a csemetét, és ez tápanyag- és vízellátási zavarokat okozhatott. Meg kéne metszeni a fát, és figyelni az új hajtásokat. Üdvözlettel: Növényorvos