1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Kedves Hajnalka! A kereskedelemben kaphatók gombaölő készítmények (az előírt mennyiséget szabad csak felhasználni, semmiképpen sem többet), bár nem kimondottan ilyen jellegű gombákra, de hatásos lehet. Ajánlott lenne a növényt kivenni jelenlegi cserepéből, a régi földet teljesen leszedni, ha nem boldogulnak vele, akkor erősebb vízsugárral mossa le a gyökerei körül a régi földet. A fejlettebb gombák - ez is annak tűnik - átszövik környezetük földjét (ezért kell nagyon alaposnak lenni), így mindig újra hajtanak, ha a feltételek adottak. Addig kellene ezt elvégezni, míg jó idő van. Visszaültetéskor legyen körültekintő és szakaszosan tegyen a növényre földet. Jól nyomkodja meg, hogy ne maradjanak levegős helyek a növény gyökerei között. Ezt követően alaposan locsolja be a növényt. Gombaölő szer és teljes földcsere után biztosan megszabadulnak a gombától. Üdvözlettel Vasvári János Zsolt
Kedves olvasónk! Köszönjük a hozzászólását és az ötletét. Szeretném mekérni, hogy hozzászólását másolja be a következő cikkünk alá, mint hozzászólás, így bárki, aki elolvassa a cikket, elolvashatja az Ön javaslatát is. Gyakran előfordul, hogy a hozzászólások még értékesebbek, mint maga a cikk. A szóbanforgó cikk: http://www.edenkert.hu/vilagos-zold/allatok-a-kertben/meztelencsiga-elleni-vedekezes/3212/
A kavicságy lényege a következő: A növény cserepe alá helyezünk egy a cserépnél nagyobb átmérőjű cserépalátétet. Ebbe az alátétbe teszünk bármilyen anyagot (tehát nem feltétlen kavicsot), ami a felületén elpárologtatja azt a vizet amit a "kavicságyra" öntünk. A víz ne legyen magasabban a "kavicságy"-nál. Így a cserép alja nem áll vízben, viszont a párologtató felület a rá helyezett növény közvetlen közelében alakít ki mikroklímát.
A első képen (Phytolacca) látható. Ez egy behurcolt növény (invazív). A friss gyökér és bogyó hánytató és hashajtó hatású. A növény minden része, elsősorban friss állapotban, erősen mérgező hatású fitolakka-toxint, szaponin-glikozidot és fitolakka-savat tartalmaz. Bogyójának nagy a betacián festékanyag-tartalma. A gyökértörzset és a hajtásokat ne etessük állatokkal, mert mérgezést okoznak. Élelmiszer-ipari felhasználása hazánkban jelenleg tilos. A második képen egy ribiszke (Ribes) féle látható. Szerintem a dísznövényként használt cserje: arany ribiszke (ribes aureum) látható. Abszolút nem mérgező.
Azt nem írta, hogy ez régóta így van, vagy folyamatosan kopaszodik fel a növény? Ezeknek a növényeknek, főleg idősebb korban kopasz a törzse. Túlzott felkopaszodás esetén akár vissza is lehet vágni, ki fog újra hajtani. Teleltetni szokta a növényt? Ez az ideális fejlődés szempontjából fontos (16-18 °C-on, kevés öntözéssel). Tápoldatot szokott kapni? Hetente levéldísznövényeknek való tápoldatot lehet neki adni. Üdvözlettel: Növényorvos