1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Kedves Jucek! Igen érdemes befújni! A permetezés után azonnal lehet beszórni műtrágyával. Az év bármely szakában lehet fújni ezt a szert, de érdemes nyáron kezdeni, amikor a muhar elkezd kinőni, de ilyenkor már virágzik, a magok meg áttelelnek, a muhar viszont kifagy, mivel nem évelő gyom! De ettől függetlenül le lehet fújni most is a füvet.
A következő oldalakon próbáljon szerencsét: http://www.dulakert.hu/dulakert.html http://www.tuja.hu/ Második lehetőségként tegye fel kérdését a fórumunkon vagy a Facebook falunkra, hátha az olvasók pontosabb választ tudnak adni.
Kedves Érdeklődő! Ez a páfrány szórt fényt igényel, a közvetlen napfény káros. Továbbá magas páratartalmat, rendszeresen permetezni kell a növény levelit. Legjobb hely számára egy párásabb zárt térben van. Öntözni rendszeresen lehet, tartsuk egyenletesen nyirkosan földjét. Nem szabad túl sokat öntözni, különben rothadásnak indul a növény. Permetezéshez és öntözéshez lehetőleg szobahőmérsékletű lágy vizet használjunk. Tápoldatozni mérsékelten szabad, a leveles növényeknek való táp 50 %-osra higított oldata elegendő a Nephrolepis páfrányoknak. A fakulás oka tehát lehet a közvetlen napfény, a sok tápoldat vagy a túlöntözés. Üdvözlettel Vasvári János Zsolt trendkert
Üdvözlöm! A loncot lehet nevelni cserépben is, de inkább dézsát javaslok, mert kell neki a hely. Télen fagyérzékennyé válnak a cserjék is cserépben, vagy dézsában, mert nincs óltalmazó föld, ami védené a gyökeret. Selyem akácot is hasonlóan lehet tartani, de inkább mindkettőt a kertbe ültetném ki! Télen vermelni, vagy takarni kell a cserepet!
A képen egy lila szerencsenövény (Oxalis regnellii 'Triangularis') látható. A növény Brazíliából száramzik. Szép lila színű levelei tavasszal jelennek meg. Fehér virágai vannak. A hűvösebb környezetetben érzi jól magát (főleg virágzáskor): éjjel 13-18 °C, nappal ne legyen több, mint 24 °C. A világos helyet szereti, de közvetlen napfény ne érje. Két öntözés között hagyjuk enyhén kiszáradni a talajt. Soha ne álljon a víz alatta. Virágzás alatt két-három hetente lehet tápoldatozni, amúgy elég másfél havonta. Télen ne öntözzük ne is tápoldatozzuk, ilyenkor visszahúzódik a talajába, hagyjuk teljesen kiszáradni (1-3 hónap). Kora tavasztól aztán hajtatható.