1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Üdvözlöm! Semmiképpen se dobja ki! A leírtak alapján ez egy "működő" növény. Azt javaslom, hogy a virág környékén nyugodtan ritkítsa meg a leveleket, mégpedig úgy, hogy a virág egészségesen elférjen, illetve levél is maradjon a növényen.
Kedves Dr. Vasvári Tibor! Szerintem a trágyázás egyensúlya nem megfelelő, mert a levelek erősödnek a virág pedig nem. Javaslom, hogy virágzást segítő műtrágyával öntözze, sok gyártó van a piacon, az a lényeg, hogy magas legyen a kálium tartalma! Én még agyagos, kötött talajon tapasztaltam ilyen virágzás elmaradást, ezt is káliummal kell "kezelni", illetve tőzeggel javítani a talaj szerkezetét.
Kedves Tesszi! A goji bogyó (Lycium barbarum) teljesen télálló növény, ami azt jelenti, hogy kiültetve minden gond nélkül áttelel, de cserépben átfagyhat. Védett helyre kell tenni és a cserepét buborék fóliával, vagy fóliával és avarral védeni kell. A dézsás/cserepes növényeknél a gondot az okozza, hogy ha átfagy a növény gyakorlatilag kiszárad, mert nem tud vizet felvenni. Kapcsolódó cikkek: Ültessünk Goji bogyót! Kínában csodabogyó, nálunk mérgező cserje: a goji
Üdvözlöm! A kakiszilvát magvetéssel a legjobb szaporítani. Ezek önbeporzó fajták, egy növény is terem, kb. 2-4 évesen.
A Ficus Benjamina (csüngőágú fikusz) majdnem minden (tartás)problémára levélhullással válaszol. Érzékeny a hidegre (ideális hőmérséklet a tartására: 18-22 °C), a hideg öntözővízre, a kiszáradásra, a pangóvízre, de lehullanak a levelei a huzattól, a tápanyaghiánytól (nitrogénhiány) de még a fényhiánytól is. Ha a növény huzamosabb ideig vízben áll, az a gyökerek sérüléséhez vezethet, ezért öntözés után negyed/fél órával később ki kell önteni alóla a vizet. Két öntözés között engedhetjük, hogy kissé kiszáradjon a föld. Ezen felül pedig a levélhullást okozhatják kártevők vagy kórokozók is. Időnként ajánlott a leveleit egy nedves anyaggal áttörölni, megtisztítva a leveleket a portól és az apró kártevőktől. Kapcsolódó cikk: Kislevelű fikusz: az ország legcsábítóbb szobanövénye