1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Kép nélkül mindig nehezebb beazonosítani a növényeket megtámadó kártevőket, kórokozókat vagy betegségeket. Viszont mindkét kártevő fajta szereti a meleg, száraz környezetet. A viaszos pajzstetűre jellemzőbb a vattaszerű képződmények kialakítása. A megtámadott növényt feltétlenül különítse el a többi közül, nehogy más növény is megfertőződjön. Erős fertőzés esetén ajánlott a növényt hetente 1x malation hatóanyagú vagy felszívódó rovarölőszerrel permetezni. Alapossan mossa meg a növény megfertőzött részeit egy nedves szivaccsal vagy más anyaggal, utána pedig öntözze meg a károsított részeket Actara 25 WG megfelelően hígított oldatával. Egy bő hét után ismételje meg a lekezelést. A takácsatkák támadásakor a leveleken pókhálószerű anyag jelenik meg. A takácsatkákra is igaz, hogy csak a meleg és száraz levegőben képesek szaporodni. Az alacsony és párás hőmérsékletet nem szívlelik. A párásítás vagy a levelek spriccelése sokszor jó védekezés ellenük. De ha már beütött a baj, akkor a lakásban ajánlják a Biola vagy a Vektafid-A nevű növényi olaj hatóanyagú bió rovarölő szereket, amiknek a lényege, hogy a leveleket beborító olajrééteg alatt élő rovarok megfulladnak. Vegyszeres kezelés esetén arra kell vigyázni, hogy azt ne a házban végezzük: A Sanmite nevű szer hatékony, viszont kontakt hatású, csak ott hat, ahová kijuttatjuk. A Flumite atkaölő szer már nagyobb hatásfokú, ez felszívódik a növényben, és majdnem minden élő állatot elpusztít rajta. Viszont használatát csak házon kívül végezze (lekezelés után néhány órát tartsa kint a növényt). 10 nap után ajánlott újra lekezelni vele a növényt. Kapcsolódó cikkek: Hogyan védjük növényeinket a takácsatkáktól? Szobanövényeink veszedelmes kártevői
Üdvözlöm! Gondolom a Zamioculcas zamiifolia-ra gondol! Elképzelhető, hogy a tövénél rothadási folyamatok lépnek fel, az esetleges túlöntözés miatt. A hőmérséklet szerintem alacsony, ami akadályozza a víz elpárolgását is. Azt tanácsolom, hogy tegye melegebb helyre, és akkor öntözze csak, ha a föld teljesen kiszáradt, és eltelt 3-4 nap. A pangó vizet nem tűri! 25-28 °C-ra kéne tenni.
Fontos lenne tudnunk, hogyan tartja a növényt. Telelteti éppen? Mekkora területen található az elszáradás? Volt valamivel permetezve? A száradás, pöndörödés, apró, fehér pontok takácsatkára utalhatnak, de sajnos a fotókon nem látszik biztosan, mert homályos. Az első fotón nagyon súlyosnak tűnik már a probléma, nem biztos, hogy a növényt meg lehet menteni. Üdvözlettel: Növényorvos
Kedves Tordai József! Babot nyugodtan lehet termeszteni! Minden növénynél az a lényeg, hogy nagyobb cserépbe ültessenek, illetve vessenek, és nagyon fontos, hogy minden nap öntözzenek, a nyári forróságban többször is. Rendszeresen tápoldatozzanak azt javaslom, általános vagy zöldségeknek való táppal, mivel a tenyészhely eléggé behatárolt, és a növény csak a cserépben lévő földből tud élni! Bátran ültessenek csak amit gondolnak, a futóknak természetesen támrendszert kell építeni, amire felfuthatnak. Sok sikert kívánok!
Érdemes a magot csíráztatás előtt vízbe áztatni, ez felgyorsítja kissé a folyamatot. A külső kemény héjat érdemes megkarcolni, bemetszeni, viszont így a gomba- vagy más fertőzés veszélye is felléphet, ezért érdemes steril (nem más növény vagy kertjünk földjét felhasználni) virágföldet használni. Általában azt szokták tanácsolni a magok elültetésekor, hogy a magot úgy ültessük el, hogy a csírakapu vízszintes helyzetben legyen. Növekedési problémák léphetnek fel, ha helytelenül helyezzük el a magokat. Továbbá ügyeljünk arra is, hogy a csírázáskor a növény ne ütközzön semmilyen akadályba (kő, más szilárdabb anyag), ami megakadályozhatná a növekedését. A magokat nem szabad sokáig tárolni, mivel 3 hónap után a csírázó képességük drasztikusan csökkenésnek indul. A csírázási idő nagyon változó: 1-5 hónap.