1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Főleg étkezési szőlő. Összefoglalva: Érzékenység: peronoszpóra, szárazság, kéntartalmú szerek. Ellenállóság: rothadás, fagy, filoxéra és a gombás betegségeknek is elég jól ellenáll. Igények: zöldmunka- és tápanyagigényes. Üdvözlettel: Növényorvos
Kedves Balázs Béla! Az első kérdésére a válaszom az, hogy több oka is lehet a jelenségnek. A túlöntözés, vagy az alul öntözés, a nem megfelelő pára, hőmérséklet, de egyszerűen az is lehet, azért nem gyökeresedett meg, mert rosszkor dugványozta. A legideálisabb a tavasz, mert ilyenkor a növények növekedési erélyét ki használva valósággal megugranak, hiszen ez nekik a generatív, azaz az aktív időszakuk. A kis dugványt nyugodtan húzza ki és nézze meg, hogy a gyökerei milyen állapotban vannak. Az olajfával kapcsolatosan a válaszom: igen! Meg lehet gyökereztetni, de mindenképpen az alap faj fog "nőni" belőle. A tél vége (azaz most) a legalkalmasabb erre, 2-4 levélpárra vágja vissza és így gyökereztesse, párás helyen és melegben. Esetleg takarja le üveg lappal a dugványokat.
Fénykép nélkül biztosat nem lehet mondani. Jó lenne tudni, hogy főként hol találhatóak ezek a képződmények (a levelek fonákján?), milyen nagy területen, mozognak-e, milyen körülmények között található a növény, stb. Útmutatóként kérem olvassa el a következő szakértői választ, lehet, hogy választ ad a kérdésére: http://www.edenkert.hu/edenkertesz/szobanoveny/takacsatka-viaszos-pajzstetu-vedekezes/6893/
Kedves Hömpölygő! Az energiafűz (Salix viminalis fajtái) szinte bármilyen talajon megél. Ültetés előtt egy alapos talajlazítás javasolt, az ültetés évében pedig rendszeres öntözés. Egy jól becsomagolt, erős gyökérzettel rendelkező növénynek jó esélyei vannak. Fontos, hogy ültetéskor a talaj és a növény gyökere nedvesek legyenek. Nyilván mérlegelt, amikor nem a személyes vásárlás mellett döntött. Ültetéskor vegye figyelembe, hogy az energiafűz nagy helyet igényel, és beárnyékolhatja a már meglévő értékes növényeit. Gergely Díszfaiskola, Gödöllő
Kedves hömpölygő! Eléggé nehezet kérdez, mert az Ön által feltett kérdések, igen nagy terjedelmet emésztenek fel, de azért keresgéltem. Én Ezeket az oldalakat ajánlanám Önnek és azt hiszem meg is találja a válaszokat rajtuk. Jó szörfölést és ha bármi kérdése van, mindig állunk rendelkezésére! Tehát a weblapok: http://tunderkertje.hu/?modul=shop&k=6948 www.hungaroplant.hu http://www.tuja.hu/hortenzia_hydrangea.html