1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Kedves Dóra! A levendula vetéssel kapcsolatban én ilyet még nem hallottam, ez biztosan badarság, ilyen nincs. A vetést márciusban lehet végezni, a kikelt növényeket kis cserépben kell tűzdelni, majd május közepe felé ki lehet ültetni a növényt. A bazsalikom, vetése is időszerű, de mindenképpen a szobában, 25-30 °C a legjobb. Szintén május környékén lehet kiültetni a palántákat. A jövőt illetően, pedig: az árva kelés, nem igazán szabályozható, szerintem ugyanígy vessen, de áttelelő növény, azaz évelő. Jövőre nagyobb lesz csak. A magvetésnél figyeljen arra, hogy a földet a mag takarásra óvatosan, a magátmérő 2-3-szorosára legyen csak a föld vastagság, és természetesen soha nem száradhat ki, mert a csíra elhal.
Kedves Dóra! Szerintem a kaktusz valóban fagyás jeleit mutatja, ne tegyen vele semmit, tartsa melegebb helyen, talán virágozni is fog, és a nappal ellentétesen tartsa, hogy a fototropizmus miatt visszaegyenesedjen, azaz a fény felé növekedésének az erélyét próbálja kihasználni. A pajzstetvek ellen kizárólag felszívódó szerekkel lehet hatékonyan fellépni, ajánlom pl.: Actara 25 WG, Chess 50 WG . Ezzel Permeztezze le őket, egy tasakot oldjon fel 8 liter vízben, és öntözze is meg a növényt vele, az orchidea esetében - nedvesség tartó közeg hiányában - áztassa be cserepestől kb. 30 percre egy vödörben.
Tisztelt B.K.! Problémája tipikusan olyan probléma, amit teljes biztonsággal csak helyszínen történő vizsgálattal lehet meghatározni. Ebből a fotóból úgy tűnik, hogy a növények túl sűrűn lettek ültetve, és ahogy nőnek, egyre jobban árnyékolják egymást. Ebben az esetben fényhiány okozza e belső részek kopaszodását. De okozhatják a tüneteket kártevők (pl. ezüstfenyő levéltetű), vagy különböző gombabetegségek is. Javasoljuk, kérje tapasztalt szakember segítségét a helyszínen!
A hajtás természetes állapot, mert valószínűleg egy boltban vette őket ahol a benti hőmérséklet 20 fok felett volt. Tegye hidegre őket akkor a hajtás növekedése lassúbbodik (hűtőbe is lehet). Március közepén amikor már nincsenek fagyok, ki lehet ültetni őket.
Úgy látom gyapjas pajzstetűvel van dolgunk. Meg kellene próbálni a szappanos vízzel való lemosást, a fehér viaszváladék letörölgetését. Ha már ennyire elszaporodott, ki kell egészíteni a kezelést növényvédő szerrel. Alkalmas erre a Fito Pajzstetű elleni aerosol és a Substral Celaflor Careo is. A kezeléseket ismételni szükséges, és továbbra is figyelni kell az újbóli megjelenésükre a többi szobanövényen is. Üdvözlettel: Növényorvos