1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Kedves Kertbarát! A Juniperus scopulorum Skyrocket fajtával kapcsolatban az alábbi problémák szoktak jelentkezni: 1. A termesztés folyamán a faiskola nem figyel eléggé arra, hogy a növénynek egy vezérhajtása legyen és abból azonos erősségű oldalhajtások eredjenek. (Metszéssel ültetéskor is korrigálható a probléma.) Ennek következményeként a törzs alsó részén is fejlődnek erős oldalágak, az oszlopos forma megbomlik, az ágak lehajlanak, és különösen a hónyomásnak áll ellen nehezen. 2.Pajzstetű, atka fertőzés következtében a hajtások görbülnek, a lomb "kócos" lesz, szétesik. A kártevők elsősorban a legyengült növényeket támadják meg. Telepítéskor rendszeres megelőző növényvédelmet szoktunk javasolni. Az egyik megoldás, hogy szakember segítségével csak a kihajló ágakat vágják vissza kb. félig. A lyuk 1-2 év alatt el fog tűnni. A másik javaslat az összes oldalhajtás visszametszése 1/3, vagy 1/2 arányban, egyidejű trágyázással és intenzív öntözéssel. Ebben az esetben szinte új lombfelületet kapunk, ha növényünk elég erős állapotban volt ilyen nagy mértékű regenerálódásra. Ezt a megoldást csak végső esetben alkalmazzuk, mivel kimenetele bizonytalan is lehet. A fényképek alapján úgy látjuk, hogy elég lenne csak a kihajló ágakat visszametszeni, a növények ettől eltekintve szépek, és jó állapotban vannak.
Az olaszperje (Lolium multiflorum) vagy szálkás perje a Pázsitfűfélék (Poaceae) családjába tartozó takarmánynövény, Magyarországon az egyik leggyakrabban vetett perje. Nagyon gyors csírázásának és fejlődésének köszönhetően hamar beborítja a talajt, ezért gyakran használják a talaj megkötésére is (erózió ellen). Az olaszperje rövid életű (2 éves), de ez idő alatt nagy mennyiségű takarmányt képes szolgáltatni. Csapadékos nyár végi vetés esetén már ősszel kaszálható, majd tavasszal két-háromszor, végül pedig ősszel még egyszer. Olaszperje (Lolium multiflorum)
A következő holnapokon lenne érdemes részletesebben érdeklődni: http://www.okorex.hu/index.php http://www.gk-szeged.hu/vetomag/napraforgo http://www.agromag.hu/hu/
Üdvözlöm! Ilyenkor általában - a telelés alatt - legyengül a növény, és megtámadják a tetvek, ami okozhatja ezt a jelenséget, illetve a víz-hiány is elképzelhető! A pajzstetű ismérve, hogy sárga színű és a friss hajtásokon tanyáznak. Amennyiben ezt tapasztalja, akkor ACTARA nevű szerrel kell permetezni és megöntözni a növényt, mivel ez egy felszívódó szer, a tetveket gyakorlatilag a növény "belülről" mérgezi!
Üdvözlöm! Egy korábbi cikkünkben minden kérdésére választ talál: Vermelés és tárolás