1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Kedves Rita! Sajnos a sugárarália a túlöntözésre nagyon érzékeny! Elképzelhető, hogy ez a baja, mert télen nagyon kevés a vízigénye. Ha visszavágja, akkor szerintem ki fog hajtani és a jövőben ne öntözze túl!
Kedves Reni! Ezeket a tüneteket okozhatja a hideg öntözővíz, a perzselést a levélre került víz, de arra gondolok, hogy mivel mindegyik ilyen a tápoldat kicsit túl sok vagy esetleg nem megfelelő. Nem tudom milyen és mennyi oldatot használ, de ez megváltoztathatja a talaj pH értékét, ami kedvezőtlen a növény fejlődésére nézve. Lehet, hogy egy átültetés, jó minőségű virágföldbe is jót tenne nekik. Az öntözővíznek legjobb a langyos esővíz. Üdvözlettel: Növényorvos
Kedves Duska Zsófia! A levélsárgulást általában a túl meleg (20-22 °C, télen 17), túl száraz levegő vagy a túlzott öntözés okozhatja. A felszívatás és a párásítás mindenképp jó ötlet volt. Az ültető közegét kissé hagyja kiszáradni két öntözés közt. Átültetést nem igényel gyakran, mert természetes élőhelyén sincs különösebb "ültetőközege". Egyébként előfordulhat az új helyre került növényél, hogy 1-2 levelet elveszít. A levelek fonákát nem árt figyelni, mert a lágy teknőspajzstetű különösen kedveli.
Jelenleg 24 Cordyline fajt és néhány fajhibridet tartanak nyilván, de ennél lényegesen több kertészeti változat létezik. És igen, akár a világ végére kell elmenni értük, tekintve hogy Új-Zélandon, Kelet–Ausztráliában, Délkelet–Ázsiában, Polinéziában és Hawaii-szigeteken honosak, az pedig (csaknem) a Föld másik oldalán van… továbbá él néhány faj Dél–Amerikában is. Arról sajnos nem tudok, hogy lenne olyan hazai kertészet, amely kimondottan ezeket a növényeket termesztené, így a bunkóliliomokat beszerezni a nagyobb kínálatú, cserepes növények forgalmazására szakosodott kertészeti áruházakban lehet. A legtöbb hasznos információt (igaz angolul) a Nemzetközi Cordyline Társaság (The International Cordyline Society) honlapján lehet megtudni, az ott található galéria képei pedig különösen lenyűgözőek a levélszínek változatossága miatt.
Nem, ugyanis a növény vegyszerrel elpusztítható ugyan, de ettől a tapadókorongok eltűnni nem fognak, marad a jól bevált kézi eltávolítás. A növény elpusztításával a tapadókorongok "tapadása" nem szűnik meg!