1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Üdvözlöm! A vitorlavirág (Spathiphyllum) eléggé páraigényes növény, és ez szokta okozni az Ön által említett "tüneteket". Javaslom, hogy jó vízgazdálkodású talajba ültesse át (tőzeg, virágföld 1:1 arányú keveréke) és utána tegye átlátszó zsákba és párásítsa be, majd hagyja két napig benne, azután vegye ki, és világos helyre tegye, mert a virágzást ez szokta befolyásolni. A közvetlen napfénytől óvni kell, de szeri a világos helyet, de fényszegény helyen is el van, de nem virágzik - legalábbis kevesebbet, vagy semmennyit - nem szereti a meleget, 18-28 °C között a legideálisabb neki, de fagyérzékeny is. A levélbarnulásra a párás "dunsztolást" ajánlom, azután folyamatosan kézi permetezővel kell párásítani (ekkor viszont tetves lehet, de ACTARA nevű szerrel le kell fújni és megöntözni vele a növényt), a virágzásához pedig fény kell.
Kedves Horváthné! Az éti csigából (Helix pomatia) Idén 2000 tonnát lehetett gyűjteni Magyarországon. A gyűjtési szezon április 1-től június 15-ig tart. Éticsigát begyűjteni a korlátozás alá nem eső területeken lehet. A csigáknak 30 mm-nél nagyobb átmérőjűeknek kell lenniük - tájékoztatott Dr. Pacs István, az Éticsiga Terméktanács elnöke. Magyarországon 1500 felvásárló telep van, az Önhöz legközelebbit kéne kiderítenie, egyébként feldolgozóüzem csak Vaján és Zalaszentgróton van.
Üdvözlöm! A kép alapján én Impatiens namchabarwensis (kék nebáncsvirágra) gondolok.Napos vagy félárnyékos helyre tegyük, bőven locsoljuk. Fagyra nagyon érzékeny! Hajtásdugványozással jól szaporítható. Gyorsan fejlődik, igénytelen dísznövény.Nyáron a nagy melegben rendszeres akár napi öntözést igényel, ám tavasszal vagy esős hűvösebb időszakban óvatosan öntözzük a földjét.Az öntözővízbe hetente egyszer adjunk egy kevés tápoldatot, így szinte egész nyáron át virágokkal hálálja meg a törődést.
Kedves SZG! Ezekből az új generációs szerekből már van esély, hogy ennyi idő alatt is jut be annyi amennyi a hatás kifejtéséhez szükséges. Üdvözlettel: Növényorvos
Üdvözlöm! A retkek a vetés, illetve az ültetés után 50–60 napra virágoznak. A virágzás időtartama 30–35 nap. Ennek megfelelően az érés július végén, augusztus elején várható. Ez természetesen a fajta függvénye. Nem pereg, ezért teljes érésben aratunk. Ezt a szár és a becők világosbarna színeződése jelzi. Metszőollóval finoman le kell vágni, és utána kicsépelni a magvakat..