1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Az eper (vagy inkább szamóca) igen tápanyagigényes növény és a vízigényét is érdemes komolyan venni, mivel vízhiány következtében leáll a fejlődése. A folyton termő eper/szamóca termesztésnek van egy közismert fortélya, mégpedig az, hogy az első néhány hétben megjelenő virágokat el kell távolítani, így jobb lesz a gyümölcsképzés, és a növény is jobban fogja érezni magát tőle. Szüret után is fontos a tápanyag-utánpótlás, a lombtrágyázást meghálálja a gyümölcs. Ha nem muszáj, akkor ne műtrágyázzuk. Ha mégis műtrágyázni szeretnénk, akkor tartsuk észben, hogy tápanyagigénye magas, sóérzékeny, tehát csak kloridmentes műtrágyák alkalmazhatók. (Az ideális N:P:K aránya 2:1:3)
Üdvözlöm! A keskenylevelű ezüstfa (Eleagnus angustifolia) szaporításánál jobb, ha egy ilyen hajtást kiemelünk és 20 cm-esre visszametszük, hogy a gyökér "elbírja" a növény tápanyag utánpótlását. Szerintem próbálják meg így, mert így biztosan sikerül! De ezen kívül lehet még bujtással és dugványozással is szaporítan!
Kedves kertészkedő! A mellékelt fényképek alapján úgy tűnik, hogy nem kap elég fényt. Próbálja megritkítani körülötte a növényzetet, és a virágzást elősegítő tápoldattal vagy trágyával kezelni.
Úgy tudom, őszibarack és kajszi kultúrákban kizárólag szüret után alkalmazható keleti és barackmoly ellen, és atkafelszaporító hatása miatt és mivel hamar hozzászokhatnak a kártevők, csak max 2-szer évente. Mivel egy gyakori kontakt szerről van szó, nagy a valószínűsége, hogy ezt azért nem mindenki tartja be. Van még lehetőség gyártónál érdeklődni, hogy mi a pontos ok, minden esetre ha már megtörtént, akkor nincs mit tenni. Üdvözlettel: Növényorvos
Üdvözlöm! Ez valamilyen ásványi kiválás! Mivel a cserép is agyag (azaz Kalcium az alapja) és az öntözővíz is tartalmaz sok-sok oldott ásványi anyagot (magnézium, kalcium stb...) és ez lehet a jeleség oka. A vízkő is hasonlóan képződik.