1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Tisztelt Kérdező! A szikes talaj javításra hazánkban mészkőport, cukorgyári mésziszapot vagy gipszet használnak. A szikes földet egyébként viszonylag kevés növény kedveli. Ilyen pl. a díszfák közül a kislevelű juhar, a kocsányos tölgy a lepényfa, a borsófa és az ezüstfa. Díszcserjék közül a tamariska, a barátcserje, az orgona, az arany ribiszke, a fagyal és a veresgyűrűs som. Tisztelettel: Mezős Balázs kertészmérnök, növényvédő szakmérnök Aleon-Kert Kft. www.aleonkert.hu
Kedves Érdeklődő! nem írja, hogy hoygan tartja, így csak általánosságban tudok válaszolni. A fikuszt óvni kell a huzattól és a hirtelen hőmérséklet-változástól, mert levélhulláshoz vezet. A növények levelei akkor is sárgulhatnak (ez lehet teljes vagy részleges), ha tápanyag hiányban szenvednek. Ez a cserepes növényeknél akkor lép fel általában, ha tartóedényük talajának tápanyagtartalmát a növény teljesen felélte. Erről úgy győződhetnek meg, hogy a talaj felszínén is megjelenek a gyökerek vagy a növény a cserépből kiemelésre kerül, s látható, hogy a talajt a gyökérzet teljesen beszőtte, az ültető közeget alig lehet látni. Nem kell erről bővebben írnom, hogy ilyenkor mi a teendő. Megemlítem továbbá a fikusz esetében, az alsó levelek sárgulása majd egymást követő gyors lehullása, talajhiba vagy gyökérrész elhalás következménye lehet. A növények leveinek sárgulását okozhatja még az egyes mikró elemek hiánya is, vagy az is, hogy egyes tápelemek túladagolásra kerültek. Itt az előírásnak megfelelő összetételű és %-os oldatú lombtrágyázás vagy tápoldatozás segíthet. A szaporítás pedig csak félfás vagy levéldugványnal működik.
Azokban a szobákban ahol erősebben süt be a nap, érdemes néhány egzotikus növényt tartani, mint pl. orchidea, hibiszkusz, fukszia, vagy pozsgás növényeket kaktuszokkal társítva.
Tisztelt Zsu! Igen, átterjedhet a többi növényre is ezért azokat is érdemes lenne lepermetezni, akár megelőzés céljából is. Tisztelettel: Mezős Balázs kertészmérnök, növényvédő szakmérnök Aleon-Kert Kft. www.aleonkert.hu
Tisztelt M. Csilla! A leanderen a viaszos pajzstetű kártétele látszik, a sárga foltokkal, és a nőstény egyedek viasz-szerű páncéljával. A kezelés első lépése, hogy a növény leveleit enyhén szappanos vízzel lemossuk. Ezt követően vagy az Axoris rovarölő permettel, vagy a Mospilan 20 SG-vel vagy az Agrol Plusszal permetezzük le a szabad levegőn. A permetlevet a szereken a gyártó által előírt dózisban kell elkészíteni. A permetezési munkát az előírt védőfelszereléssel kell elvégezni. Fontos, hogy a permetezés előtt és után 8 órával ne fogyasszunk alkoholt és a permetezés alatt ne dohányozzunk. Tisztelettel: Mezős Balázs kertészmérnök, növényvédő szakmérnök Aleon-Kert Kft. www.aleonkert.hu