1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Kedves Olvasó! Valószínűleg tartási hiba lesz. Fokföldi ibolya gondozásaA fokföldi ibolya folyamatosan nyíló kedves kis virágaival hálálja meg a rendszeres gondoskodást. A kifakult, elhalt virágokat és leveleket a tövüknél csípjük le, úgy, hogy a növényen csak 3-4 levélréteg maradjon. A növény a laza, tápanyagban gazdag földet kedveli. A legjobb az üzletekben kapható tőzegalapú (vagy azt helyettesítő) ültető keverék. A fokföldi ibolya fényigényes növény, csak egyenletesen, jól megvilágított helyen fejlődik megfelelően. Minél világosabb helyet keressünk neki, de ne tegyük olyan helyre ahol tűző nap érheti, különösen március és október között. A tűző hatására a leveleken száraz, barna foltok alakulhatnak ki. Kevés fény hatására a növény és a levészárak megnyúlnak. Télen viszont – fénykedvelő növény lévén – minden napfénynek örül. Nyáron 15-22 °C közötti hőmérsékleten fejlődik és virágzik a legszebben, de a hőmérséklet télen se legyen 13 C-nál alacsonyabb. Öntözése – tápoldatA fokföldi ibolya nem viseli jól, ha a levelét vagy a gyökerét hideg víz éri, ezért mindig alulról öntözzük langyos, szobahőmérsékletű vízzel. Ha locsolás után fél órával még maradna víz az alátétben, azt öntsük ki, ezzel elkerülhető az álló vízzel járó gyökér- és tőrothadás. A növény szereti a páradús levegőt, ezért állítsuk nedves kavicsokkal teli tálcára. A növekedési időszakban kéthetente adjunk neki tápoldatot.
Az esetek többségében nem a talajjal, a hellyel van baj, a légköri aszály hibáztatható. Pedig egyszerű lenne megmenteni őket. Nem kell hozzá más, csak egy kézi öntöző, s azt is kell tudni, hogy a tuja nem idevaló, pláne nem az egyre melegedő nyaraink növénye. Tovább >>
Kedves Ági! Az alany vagy egy másik magonc Káki (Diospyros kaki), vagy egy közeli rokon növény a Diospyros lotus, aminek kisebbek a gyümölcsei, viszont a gyökérzete és növekedési erélye sokkal jobb!
Kedves Judit! Napos, világos helyet szeret és jó vízgazdálkodású, tápanyag dús talajban érzi jól magát. Eléggé ellenálló növény: gombák, kártevők csak ritkán bukkannak fel a növényen. Javaslom, hogy tegye napra -és mivel cserépben van- nagyon sok vizet adjon neki nyáron, illetve rendszeresen pótolja a tápanyagokat. Ha talál rajta kártevőt, akkor permetezze le és öntözze be a növény tövét CHESS nevű felszívódó rovarölő szerrel.
Teljes mértékben kizártnak tartom!!Szerintem a boltban(vagy valahol) belekerült egy mag, és az ideális körülmények hatására kifejlődött. Egyébiránt a boltos rossz tanácsot adott! Amig az orchideavirágszár magától el nem szárad felesleges (sőt néha káros)a virágszár eltávolitása. Sok sikert