1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Kedves Maxin, én gyapjastetűt írtam, nem lapostetűt :)A lapostetű (Pthirus pubis) egy élősködő rovar, mely az emberi szőrzetben él és vérrel táplálkozik. Permetezze Actara, Chess, Mospilan vagy Decis nevű szerek egyikével.
Tavasszal virágzó szellőrózsák: Csinos szellőrózsa (Anemone blanda) és a Koronás szellőrózsa (Anemone coronaria) Szaporításuk:Mindkettőt magvetéssel is szaporíthatjuk. A csinos szellőrózsa magjainak hideghatásra van szükségük, ezért a magokat szórjuk a cserépben lévő földre, és a kert védett zugába tegyük. Takarjuk, hogy az egerek és a madarak kárt ne tudjanak benne okozni, de kapjon a téli csapadékból. Kora tavasszal vigyük védett helyre, pl. garázsba, gondoskodjunk a nedvességről. Az első évben nagyon kicsi gumót nevel, ezért legalább két évig ne bolygassuk.A koronás szellőrózsa magjait elvirágzás, begyűjtés után rögtön vethetjük. A magok szöszösek, ezért a nedvességet csak úgy tudjuk biztosítani, ha a cserepet beállítjuk egy vízzel teli tálba. 18-20oC hőmérsékleten tartsuk csírázásig. A magoncokat a szabadban neveljük tovább.Másik szaporítási mód, hogy a gumókat vágjuk fel.
Tisztelt Tavaszi! A képen látható növény a Deutzia x rosa. Tisztelettel: Mezős Balázs kertészmérnök, növényvédő szakmérnök www.aleonkert.hu
Csíkos szörnyeteg? :) Ő egy egyszerű mezei tücsök (Gryllus campestris)
Kedves Gyula, a gyógynövény gyűjtés szabályai és a begyűjtés időpontjai (minőségi előírásai) az alábbi pdf-ben részletesen le van írva: http://www.gyogynovenyszovetseg.hu/wtDocument/browse/root/gyujtes.pdf