1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Tisztelt Petra! Ha a Glialkát az előírás szerint keverték be (10 l vízhez 1 dl Glialka) és ezzel permeteztek, akkor nem nagy a növények túlélési esélye. Esetleg a fásszárúak - rózsa és fás szárú bazsarózsa - élhetik túl. Ha viszont tényleg "csak" összekeverték a Glialkát véletlenül a rovarölő szerrel és a permetlevet a rovarölő szerre vonatkozó utasítások szerint keverték be (10 l vízhez 3-15 ml) akkor jó esély van a növények túlélésre. Aktívan nem tudnak sajnos segíteni a növényeknek, hanem meg kell várni, hogy az alvó rügyek kihajtanak-e. Üdvözlettel: Mezős Balázs kertészmérnök, növényvédő szakmérnök www.aleonkert.hu
Tisztelt Kérdező! Az uborkán a peronoszpóra kórképe látható, a paradicsomon pedig a fitoftóra tünetei. Tisztelettel: Mezős Balázs kertészmérnök, növényvédő szakmérnök www.aleonkert.hu
Kedves Érdeklődő! Sajnos ránézésre nem tudom megmondani, hogy ehető banánfajtája van-e (annak tűnik), többségében itthon azért nem lehet máshoz hozzájutni. Gondozásáról bővebben itt olvashat >>
Kedves Jucek75! Szerintem valamilyen gomba betegség lesz. Javaslom, hogy permetezze le valamelyik széles spektrumú gomba ölő szerrel. A Dithane és a Ridomil jó választás, akár keverve is lehet egyszerre. Átültetéshez a tavaszt esetleg az őszt javaslom. Szereti a jó víz gazdálkodású, tápanyagban gazdag talajt, de szépen fejlődik sovány talajon is. Az ültetéshez az ültető gödörbe keverjen tőzeget és komposztált szarvasmarha trágyát.
Tisztelt Enhi! A betegség neve aszkohitás levélfoltosság. Tisztelettel: Mezős Balázs kertészmérnök, növényvédő szakmérnök www.aleonkert.hu