1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Tisztelt Niki! A képen látható bábot lepkész kollégák végül az aranybagoly lepke bábjaként határozták meg. Ezen belül is nagy valószínűséggel az ezüstgammás aranybagoly lepke bábjáról van szó. Védekezés: vagy Mospilan 20SP-vel vagy Dimilin 25WP-vel. Üdvözlettel: Mezős Balázs kertészmérnök, növényvédő szakmérnök www.aleonkert.hu
A liliomfa (magnolia) fajok többsége kifejezetten savanyú talajt igényel. Ha nem ilyenben él, akkor lép fel a levelek sárgulása, később elhalása. Ha olyan egyedet ültetett, mely csak savanyú talajban érzi jól magát, akkor a növény talaját a fa élete végéig savanyítani szükséges. Persze az ültetéskor már savanyú talajt kellett volna neki kialakítani. Erre a tőzeget használják. Mivel a fa gyökere folyamatosan nő, és újabb talajrétegekbe hatol, ezeket is savanyítani kellene. Utólagos savanyításra az ecetes beöntözés eszköze marad: 10 liter vízbe 1-2 evőkanál 20 %-os ételecetet oldjon fel és azzal öntözze a fát. Érdemes a fa lombját Wuxal szuper 0,2-0,4 %-os oldatával permetezni, a műtrágya oldatban lévő elemek az enyhe sárgulást visszafordítják, visszazöldítik a leveleket. A permetezéshez tapadásfokozó anyagot feltétlenül adjon. A tőzeg fakorona alatti talajába dolgozva vagy a felszínére kiterítve is savanyítja a talajt, de a bemosódása meglehetősen lassú.
Tisztelt Erzsébet! A betegség kocsánybénulás, amit magnézium és kalciumhiány okozhat. A kártétel magnéziumot és kalciumot tartalmazó lombtrágyával vagy tápoldattal csökkenthető. Tisztelettel: Mezős Balázs kertészmérnök, növényvédő szakmérnök www.aleonkert.hu
Kedves Mamzer! A gyümölcs belül általában valamelyik rovarkártevő lárvája károsítja, de nagyon ritkán gomba fertőzés is előfordulhat. Permetezni nem nagyon lehet ellene, a tavaszi lemosó permetezés és az ezt követő rendszeres permetezés sokat segít!
Üdvözlöm! A tetvek imádják a leandert, ez nagyon gyakori probléma. Javaslom, hogy permetezze le Mospilan nevű szerrel és meg fog szűnni a tetvesedés!