1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
A kőrisfák közül a virágos kőris (Fraxinus ornus) ´Mecsek´ fajtája nevel gömb koronaformát. Idősebb korában lapított gömb alakot vesz fel, körülbelül 6 m magasra nő meg. Különösen nem igényes jól tűri a városi klímát is. <p>Metszéssel a fa jól kordában tartható, a fa a koronaágakig visszavágható.
Az angyaltrombita (Brugmansia sp.) nyugodtan teltethető egy helyen a leanderekkel. Az angyaltrombitát ősszel erőteljesen vágjuk vissza, majd hűvös helyen (5-10 °C-on) teleltessük. Szaporítani nyáron lehet, virágkezdeményt nem tartalmazó hajtásdugványról. Vízbe vagy homokba mártva gyökereztessük, majd ültessük laza szerkezetű talajba. Kisgyermekes kertben vigyázzunk, mert a növény minden része mérgező! <p> Általánosan elmondható, hogy a dézsás növények átteleltethetők világos, fagymentes pincékben. ilyenkor locsolni is ritkábban kell őket.
Sajnos sikeres megoldást nem tudok javasolni problémájára. A kertészkedés során mindenekelőtt figyelemmel kell lennünk a növények környezeti igényeire és, hogy mi ebből mit tudunk teljesíteni. Fagyzugos területre mindenképp olyan növényeket kell választani amik ezt elviselik. Értékesebb fák esetén lehet próbálkozni gyékénnyel való körbetekerésre, de nem állhat az egész kert sem elbarikádozva.<p>A következő cikkekből talán több ötletet is meríthet!
A gombák a nyírkos, nedves környezetet kedvelik. A fű is kimondottan vízigényes növény, főleg ha azt szeretnénk, hogy szép pázsit legyen belőle, de nem elég csak öntözni füvünket. Fontos a rendszeres nyírás és a lenyírt nyesedék eltakarítása is a fűszálak közül. Árnyékos és befülledt fűben előfordulhat, hogy elszaporodnak a nem kívánt látogatók! A látható termőtesteket rendszeres fűnyírással és a kaszálék összegyűjtésével távolíthatjuk el a talaj felszínéről, de a gombafonalak és spórák csak a talaj felső rétegének cseréjével távolítható el teljesen. A mohátlanításra ajánlott vasgálic a gombák távoltartásában is segítségünkre lehet.
Valóban van néhány növény, amelyek távol tartják a hangyákat, szúnyogokat, de nem hiszem, hogy a tömeges hangya-invázióval szemben eredményesek lennének. A következő növényekkel próbálkozhat még: az egynyári virágcsalán (Coleus sp.) fajták, a különböző illatos levelű muskátlik mint például a citromillatú muskátli (Pelargonium crispum; Pelargonium citronella, Pelargonium fragrans).