1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Kedves Ari! Igen, valóban nem a legideálisabb, de a hagyma kiváló védő növény funkciójaként és a kert kis mérete miatt, mégis azt tanácsolom, hogy vesse ela borsót nyugodtan, nem lesz akkora befolyással, hogy esetleg terméscsökkenés lépne fel.
Üdvözlöm András! A lombvesztést betudhatjuk a szállítás közbeni körülményeknek( fénytelen hely, öntözés hiánya, hőmérséklet ingadozás...) Viszont az ág végek feketedése, barnulása a túlöntözés jele is lehet, a fotót nézegetve, szinte biztosra mondható. Javaslom a fekete , elhalt ágrészeket vágja vissza addig amíg a metsz felületen nem kezd fehér tejnedv szivárogni. A növényt célszerű lenne egy friss ültetőközegbe átültetni a gyökérzet metszése nélkül.A másfél hét öntözési ciklus megfelelő neki, de az adott hely klímáját is figyelembe kellene venni (hőmérséklet, fény mennyiség). Tápoldatozás mindenképp ajánlott téli időszakban (október-márciusig) 3 hetente egy alkalommal folyékony bonsai tápoldattal. Márciustól viszont 2 hetente egy alkalommal javasolt.A Ficus ginseng nem szereti a túlöntözést, jobban elviseli a szárazabb ültetőközeget ugyan is a gyökérzetben hatalmas mennyiségű vizet képes tárolni. Csak akkor öntözzünk, ha tapintásra az ültetőközeg felszíne száraz. Ha a fent említett metszést és átültetést elvégzi még abban az esetben is 3-6 hét a növény fizikai állapotának teljes javulása, ezzel számolni kell. Üdvözlettel: Hirth János
Kedves Anikó! Valószínűleg patkány, egér, esetleg pocok lehet. Lehet méreggel, gázosítással, de talán a legjobb a csapda. Ezt gazda boltokban lehet kapni. Egy korábbi cikkünkre szeretném felhívni a figyelmét ezzel kapcsolatban: http://www.edenkert.hu/profi-kertesz/gyumolcsfak-vedelme/koszapocok-elleni-vedekezes-kertben/4544/
Csak arra tudunk gondolni, hogy nem Calla volt, hanem egy hozzá nagyon hasonló növény. Sok ilyen növény van ami nem gumós de a virágzata nagyon hasonló. A gumó nem tűnhet el csak egy esetben ha elrothad.
Tisztelt Sz Hajnal! A gombatrágyát nem szokták takarásra használni mert baktériumos, és gombabetegségeknek a táptalaja lehet. A földdel való takarás lehet a jó megoldás ezt rózsánál, szőlőnél már régóta használják téli takaráshoz. A hagymásokat általában nem szokták takarni, de ha a növények a 10cm-es nagyságot elérték érdemes takarni a tövüket kb 5cm vastagon. Mezős Balázs kertészmérnök www.aleonkert.hu