1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Üdvözlöm! Az ismerős tanácsa helyes! Ahol bejelölte, ott kell levágni. A léggyökér alatt 1 cm-el és gyökereztesse ki vízben, majd amikor már nagyobb a gyökér, mehet cserépbe.
Olyan dugványokat vágjon le a hajtásairól, melyek alsó vége nem teljesen fás, kissé még zöldes színű a szövete belül. Ezeket nedves talajban és félárnyékban tartva, nyár végére gyökereket fejleszt. Gyökereztetésre kiváló a perlit is, nedves perlitben a gyökeresedés sikeresebb, mint a földben. Télre még nem ajánlom a szabadba kiültetni, hanem cserépben fagymentes helyen teleltesse, hogy megerősödjön. Következő évben április végén már kiültethető végleges helyére.
Kecskerágó. Metszésről bővebben itt olvashat >>
A begónia gondozása egyszerű, ha elegendő friss levegőt biztosítunk számára (nem tudom, ez az irodában mennyire megoldott) Az elatior-hibridek (gondolom Önnnek is ez van, ez a leggyakoribb) sok fényt igényelnek, de a közvetlen napsütést nem viselik el. 21 °C fölött a bimbók lehullhatnak.A föld legyen mindig nedves, de soha ne vizes. Lágy, szobahőmérsékletű vizet használjunk, mert a begónia nem tűri a meszet. A növekedés időszakában hetente egyszer trágyázzuk.Nem látom a növénykét, de lehet, hogy minden baja van egyszerre, túl meleg, nincs friss levegő, túlöntözi, nem tápoldatozza, nem szedi le a beteg leveleket és emelett még lehet egy kis lisztharmat is rajta.
Tisztelt Kertbarát! A képen a hársfa levéldarázs kárképr látható, mely csak a hársfákon okoz károkat. Védekezni nem szükséges ellene. Más növényre nem jelent veszélyt. Jó kertészkedést! Mezős Balázs kertészmérnök www.aleonkert.hu