1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Kedves Éva, biokertészeti módszer a szódabikarbóna alkalmazása lisztharmat ellen, egy lapos evőkanál szódabikarbóna két liter vízben feloldva kiváló permetezőszer.
Kedves Ágnes, nem tudom, hogy az igényeinek megfelelően tartja-e, ezér tinkább leírjuk: Datolyaszilva öntözése Főképp az ültetés utáni években bőségesen, de nagyobb korban is meghálálja a sok öntözést nagyobb és több gyümölccsel. Táplálása Ültetéskor a gödör aljára szerves trágya. Legjobb az érett marhatrágya. Később csak ősszel, beöntözéssel juttassunk tápanyagot a növénynek. Kártevője hazánkban nem ismert. Vírusra, gombabetegségekre nem érzékeny. Valódi biogyümölcsként nevelhető. Vegetációs időszakban, a nitrogénben gazdag tápoldat gyümölcshulláshoz vezethet. Dézsában is kitűnően tartható. Néhány jó tanács Célszerű datolyaszilva fánkat az első 2-3 évben takarni. A szabadgyökerű növények rosszul viselik az átültetést, lehetőleg konténeres növényt vásároljunk. Nyár közepén, amikor a gyümölcsök dió nagyságúak -a fa fálogat- ledob egy csomó termést, ez természetes folyamat. Az Olaszországból (főleg középről) behozott csemeték sokkat fagyérzékenyebbek, mint a hazai magból kelt, hazai fáról oltott növények. Még néhány jótanács a datolyaszilváról: Ősszel érik a japán kakiszilva vagy datolyaszilva - érdemes megkóstolni! Szabad-e metszeni nyár végén, ősszel a fügét, kivit, datolyszilvát? Datolyaszilva, gránátalma nem terem, mi lehet a gond?
Tisztelt Csereklyéné Zsóka! A képen a bogyók elszíneződése és deformációja, sajnos vírusos vagy mikoplazmás betegségre utal, mely lehet vírust hordozó rovar pl atka, kabóca, és levéltetű kártétele. A növények sajnos vírussal fertőzödtek, annak ellenére, hogy a gomba betegségekkel szinte ellenálló fajtáról van szó. Védekezés hogy a rovarok ellen jobban védekezünk pl Mospilan, Actara, Karathe, nevű rovarölő szerekkel valamint a metszés után lemósó permetezést nem hanyagoljuk el. A beteg növényeket az előírás szerint el kell távolítani, mert fertőzőek, és a gyümölcsük nem lesz élvezhető. Helyettük új és megbízható vírus mentes szaporító anyagot kell beszerezni, és a kert más helyére ültetni. Permetezés képen meg lehet próbálni a réz tartalmú bordói lével kezelni a töveket, de eredményt sajnos nem tudunk elérni. ma sajnos permetezéssel vírusos betegségek ellen nem lehet. Nos így eredményesen jostát termeszteni a jó szaporítóanyag kiválasztásával, és a megelőző permetezéssel a vírusvektor rovarok ellen lehetséges, Jó kertészkedést! Mezős Balázs növényvédelmi szakmérnök www.aleonkert.hu
Kedves Gábor! Ami a legjobb lenne az a leyland ciprus (Cupreccosyparis X leylandii), de ez nagyra nő és kell nyírni, viszont nagyon ellenálló és az Ön igényeinek maximálisan megfelel. Javaslom, hogy kompromisszumot kössön: ültessen leyland ciprust és nyírja 2-3 szor évente.
Tisztelt Aranka! A képen és a leírtak alapján a paradicsom baktériumos hervadásának kezdeti tünetei láthatók. A baktérium a gyökér, és a levelek sebzésein keresztül jut a növénybe és támadja meg teljes egészében. Védekezni palántázáskor, és a betegség megjelenésekor a réz tartalmú bordói lével és a Rézoxiklorid 50WP nevű gombaölőszerrel lehet. Jó kertészkedést! Mezős Balázs növényvédelmi szakmérnök www.aleonkert.hu