1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Tisztelt Örsi G.! A képen az alma taplófoltosságának a tünetei láthatók. Ez a betegség elsősorban a tárolókban jelentkezik, de a szüret előtt is megjelenik. A Baldwin és a Golden Delicious fajtán a leggyakoribb. A tünetekre jellemző a hogy a gyümölcs héján elszórtan 2-3mm átmérőjű kerek határozott szegélyű a gyümölcshúsba mélyedő barna foltok láthatók. A gyümölcshúsban a héj alatt barna taplószerű foltok figyelhetők meg. Ezt a gyümölcs romlást tárolási betegséget a kálciumhiány okozza. A talaj nagyadagú kálium és magnézium tartalma okozza (ionantagonizmus). Kerüljük a nagyadagú műtrágyázást, helyette érett istállótrágyát használjunk. Valamint a szüret előtt 3-4 alkalommal 1-2 hetes időközönként kálcium tartalmú lombtrágyával permetezzük le az almafákat. A gyümölcsöt idejében kell leszedni és alacsony hőmérsékleten kell tárolni, kellő szellőzés mellett. Jó kertészkedést! Mezős Balázs kertészmérnök növényvédelmi szakmérnök www.aleonkert.hu
Üdvözlöm! Nem a legkönnyebben lakásban tartható növény sajnos. Ennek az oka az, hogy magas páratartalmat szeret és 24 C fok körül érzi jól magát. Javaslom, hogy párásítsa és a talajt tartsa mindig enyhén nyírkosan. Tegye kb 23-25 C-ra és februárban ültesse át jó tőzeges talajba!
Üdvözlöm! A panelban a jó ellenálló növényeket érdemes tartani, pl: pletyka, rákvirág, vitorlavirág stb... Sajnos nehezebben tartható panelban növény a fényviszonyok miatt és az általában száraz levegő miatt!
Kedves Felícia! Ha nem muszáj, akkor javaslom a februárt várja meg legalább, addig is keveset öntözze!
Kedves Ági! Éppen ellenkezőleg! A képen nagyon hasznos gyógynövény van. Ez a máriatövis, népies nevén szamárkóró.