1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Tisztelt D. Timi! A képen látható barnulás a növény módosult szervén látható az a túlöntözésre és a tápanyaghiányra utalnak. Ezt a növényt trópusi égövhöz hasonló klímán kellene tartani, mely nálunk félárnyékban, teráriumban üvegedényben tartva lehetséges. Csak akkor öntözzük a növény ha a közege nem túl nedves és kezd száradni az ültetőközege. Az üvegedényben pedig kevesebb párásítás mellet is egyenletesebb páratartalom érhető el. Ha nem kap elég rovartáplálékot akkor savanyú kémhatású tápoldattal kell lombtrágyázni tavasszal havonta egyszer. Az állott víz használata a káros ionok kicsapódása után megfelelő a növény számára. Jó kertészkedést! Mezős Balázs kertészmérnök növényvédelmi szakmérnök www.aleonkert.hu
Üdvözlöm! Ha jó minőségű és friss, akkor két hétig eltartható, úgy hogy minőségéből nem veszít.
Kedves Andrea! A mogyorót ideiglenesen lehet dézsában tartani, mert gyorsan nő és nagy lesz. MAximum kettő évig szerintem . Dézsában sok fajt lehet tartani, de arra nagyon figyeljen, hogy télen is öntözze hetente kevés vízzel, akár fagy, akár nem. Erre azért van szükség, mert a napsütés hatására elkezd a növény fotoszintetizálni, amihez sok víz kell. Néhány faj, amit javaslok: Buxus (Buxus), kecskerágó (Eunonymus sp.), korallberkenye (Fotinia), törpefenyő (Pinus mugo), törpe babérmeggy (Prunus) stb, de lehet futóepret, paprikát és egyéb zöldségeket.
Tisztelt Valcsi! Igen a leírtak szerint ezek a levéltetvek elég jól elszaporodtak. A felsorolt védekezési módók a kezedetleges egy két egyed esetén jók, de csak részben gyéríti a levéltetveket. A hatékonyabb védekezés érdekében a kémiai vegyszeres védekezést ajánlom. Ha enyhe idő van akkor a teraszra ki kell vinni a növéyneket és a következő rovarölő szerrel érdemes lepermetezni lefújni a növényeket. A levéltetvek ellen jó hatásfokkal védekezhetünk az Actara SC, a Karate 2,5WG, és Mospilan 20SP szerekkel. Jó kertészkedést! Üdvözlettel: Mezős Balázs kertészmérnök növényvédelmi szakmérnök www.aleonkert.hu
Kedves Döme! A képek alapján Monilia. Az előző válaszomban leírtam Önnek a teendőket!