1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Kedves Döme! A képek alapján alapján nagyon nehéz a beazonosítás. Leginkább az, hogy mikor terem, milyen az íze az alapján jól beazonosíthatóak a körte fajták. Az első és harmadik képen talán Bosc kobak van, a másodikon pedig egy: Packhams Triumph van.
Tisztelt Bárczi Ágnes! A zöldségféléknél a semleges (7pH) talaj kémhatás a megfelelő a termesztéshez. A savanyú talaj felé 1-2 ph elmozdulást a paradicsom és a paprika elvisel. A tuják alá való ültetésnél nem a talaj kémhatása lesz a gond, hanem a tuja mind, fényt, nedvességet, és tápanyagot fog elvenni a palántáktól. Ha lehet akkor inkább egy nagyobb cserépbe, dézsába vagy konténerbe legyenek a palánták kiültetve a termesztéshez, napos helyre téve. A savanyú talajt meszezéssel lehet lúgosítani - mészkő, vagy dolomitőrleményt kell keverni a talajba. A tőzeglégy ellen a Mospilan 20 SP ajánlanám a Dimilin helyett, mert a Dimilin nem engedélyezett zöldségfélék permetezéséhez. A permetezést 2-3 alkalommal megismételve a legyek megfelelően gyéríthetők. Jó kertészkedést! Üdvözlettel: Mezős Balázs kertészmérnök növényvédelmi szakmérnök www.aleonkert.hu
Tisztelt Kertbarát! A fahamut savanyú talaj semlegesítéséhez lehet használni 10 dkg/négyzetméter adagolással növények ültetése, és magvetése előtt 2-3 héttel. Jó kertészkedést! Üdvözlettel: Mezős Balázs kertészmérnök növéynvédelmi szakmérnök www.aleonkert.hu
Üdvözlöm! Ha nagyon árnyékos sok növény nem fogja bírni. Ki kell választani azokat a növényeket, amik az árnyékban is fejlődnek, ilyen pl, a: retek, spenót, sárgarépa, cékla, saláta stb. Ezeknek nem kell nagy hőmérséklet a fejlődésükhöz, de egy korábbi cikkünket szeretném figyelmébe ajánlani: http://www.edenkert.hu/konyhakert/zoldsegek/konyhakert-kialakitasa-keves-napfenyben-zoldseg/4603/
Tisztelt Vasvári Tibor! A paradicsom, és paprika palánta nevelésekor fellépő palántadőlés ellen jól használhatók: PREVICUR, Proplant, Signum, Trianum Így neveld a paprika palántád! 5 hiba, melyet paprikatermelők elkövethetnek A zöldpaprikát megtámadó kártevők és betegségek A dió gnomóniás gomba betegsége (Marssonina juglandis) ellen ősszel lombhulláskor a lehulló lombot Topsin-M 70 WDG-vel kell permetezni, a vegetáció során pedi virágzás után 10 napos időközzel június közepéig réztartalmú szer Rézoxiklorid 50WP és mankoceb hatóanyagtartalmú Dithane-M 45 szer kombinációjával kell permetezni a diófákat. Jó kertészkedést! Üdvözlettel: Mezős Balázs kertészmérnök növényvédelmi szakmérnök www.aleonkert.hu Ha a Xanthomonas baktérium megfertőzi a diót, rámehet az egész termés