1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Kertész lévén azt tudom javasolni, hogy mézet olyan helyről vegyen, ahol ismeri a méhészt vagy többet lehet tudni a méz származásáról. Ha egy méz nagyon ´folyós´, az már gyanús lehet, hogy esetleg fel van higítva. A leginkább megbízható, ha számunkra már bizonyított méhésztől vásárolunk.
Erkélyen, cserépben is lehet nevelni, de mivel fázós, kemény fagyok esetén van esélye a visszafagyásra. Ezt megelőzhetjük az alábbi módszerrel: Ha mégis szeretnénk cserépben tartani, télen, mikor hosszan tartó minusz 5-10 fok alatti hőmérsékletet igérnek a meteorológusok, vigyük védettebb helyre, vagy takarjuk be alaposan a cserepét, s majd a fagyok elmúltával tehetjük ki ismét erkélyünkre. Még náhány hasznos infó a rozmaringról: A rozmaring átteleltetése Kedvencünk a rozmaring: hogyan neveljük, szaporítsuk, mire használhatjuk? Hogyan termesszünk otthon rozmaringot?
A zamioculxas szukkulens növény rizómájában raktározza a vizet, leveleit viaszréteg védi. Szépen, de lassan fejlődik a számára ideális 20-24 fokos hőmérsékleten, laza szerkezetű homokos, szerves anyagban gazdag talajon, világos helyen. Rendszeres öntözést igényel de csak akkor öntözzük, ha talaját száraznak érzékeljük. A szárazságot túléli. De túlöntözni sem szabad. Ha folyamatosan nedvesen tartjuk, levélsárgulással reagál, esetenként gumórothadás is felléphet. Az ablak közeli huzatra levélhullással válaszol. Mivel betegségekkel szemben ellenálló növény, lehetséges. hogy növényének élettani problémája van.
A leander szaporítása nagyon egyszerű: a május-júniusban levágott hajtások vízbe állítva néhány hét alatt gyökeret eresztenek. <p>Bővebben olvashat a leanderről alábbi cikkeinkben:
A flamingó virág virág rézse nemcsak szép hanem gyengén mérgező is, bőr- és nyálkahártya-izgalmat esetleg hányást is okozhat.