1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Kedves János! Az az igazság, hogy virágzáskor szigorúan tilos permetezni! Február vége, március eleje a megfelelő, virágzás előtt! A tápozás jó, viszont még permetezni, csak akkor kell, ha megjelenik valamilyen kártevő, esetleg kórokozó.
Tisztelt Mester Antal! A képen a zamio pálma részleges túlöntözésének vagy a huzat tünete látható. A növényt félárnyákos, árnyákos helyen tartsuk mérsékleten öntözzük csak akkor amikor a talaja tényleg kiszáradt a kaspóban tatrva pedig figyeljük hogy pangó vizbe a cserép ne álljon mert az szintén túlöntözés tüneteit és gyökérrothadást okozhat. A növény érzékeny a közvetlen huzatra is. A tápoldatozásnál figyeljünk a hogy ne adagoljuk túl a tápoldatot mert az is a levelek égéséhez sárgulásához vezethet. A növény az átültetést nehezen viseli csak akkor ültessük át ha a gyökerei kilógnak a cserépből. Jó kertészkedést! Üdvözlettel: Mezős Balázs kertészmérnök növényvédelmi szakmérnök www.aleonkert.hu
Tisztelt Kertbarát! A képen két kórokozó kárképe lehetséges az egyik a csonthéjasok moniliás betegsége a másik az újonnan rendszerezett csonthéjasok fitoplazmás betegsége lehet. Az előbbi ellen a tavaszi ősz rezes (Bordói lé, Rézoxiklord) lemosópermetezéssel és avegetációban pedig a Dithane M-45, Chorus 50WP, valamint a Topas 100EC szerekkel lehet védekezni. A másik betegség ellen csak megelőzve tudunk védekezni egészséges csemetefa ültetése, és a vektorok elleni (szilva levélbolha) permetezéses védekezés lehet megoldás. A permetezés előtt az élő részig vissza kell vágni a fát és le kell permetezni. A jövőben a barackfákat ne terheljük túl, végezzük el a gyümölcsritkítást, és minden évben hasonló mennyiségű gyümölcsöt hagyjunk a fán az ágakon 20cm-ként 1db gyümölcs. A fa túlterheklése legyengíti a növényt, amin sokkal könnyebben megjelennek betegségek virusok, baktériumok és gombák. Jó kertészkedést! Üdvözlettel: Mezős Balázs kertészmérnök növényvédelmi szakmérnök www.aleonkert.hu
Kedves Kertbarát! Az említett hibrid a hidegtűrőségi besorolása alapján körülbelül -18°C-ig fagyálló.
Kedves Bernadett! A képek alapján én boglárka cserjének (Kerria japonica) gondolom. Nagyon jellemző a levele. A szél, madár, esetleg egy lehulló darab ág is képes a szaporodásra.