1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Kedves Attila! A képen kínai keserűfű (Polygonum multiflorum) van. Egyébként gyógynövényként használja a kínai gyógyászat, de nálunk egy inváziós agresszív gyomnövény. Írtását totális kontakt gyomírtó szerrel javaslom.
Tisztelt Kertbarát! A képen sajnos tápanyaghiány tünetei vagy a túl kötött agyagos és savanyú talaj tünetei láthatók. A lelassuló növekedés, és a kis levél a nitrégén a kén vagy a cinkhiányra utalhat. A talaj savanyú kémhatása és kötöttsége szintén csökkentheti a tápanyagok felvételét. Javasolt a növények tápoldatozása nitrogén kén és cinktartalmú tápoldatokkal (Volldünger, FitoHorm) Ezenkívül ajánlatos lenne ha savanyú a talaj akkor meszezni (mészkőporozás), ha kötött akkor laza homokot bekeverni. Jó kertészkedést! Üdvözlettel: Mezős Balázs kertészmérnök növényvédelmi szakmérnök
Kedves Ágnes! A levelek sárgulásának oka valószínűleg gyökérsérülés lehet. A levelek sárgulása normális esetben csak néhány alsó levélre terjedhet ki, és a továbbiakat nem érinti. A túlzott locsolás inkább árt, mint használ a növénynek: gyökerei könnyen elrothadnak (csak akkor öntözzük meg a növényt, amikor a földje már kiszáradt - hetente-kéthetente történő locsolás bőven elegendő számára, csak a nyári kánikulai napokon kell esetleg többször is megöntözni). A növény kedveli a világos, de nem túl napos helyeket, a tűző nap szintén árthat neki. Bővebben a növényről: Hogyan gondozzuk az aloe verát?
Kedves Feri! Őszi vajas almának szokták említeni ez a gyümölcsöt. A rügypattanás előtt (akár februárban) kell metszeni és szinte biztos, hogy megfelelő metszéssel termőre fordul, nemcsak az ágvégeken.
Üdvözlöm! A képen kínai keserűfű van. Nagyon agresszív invazív faj. Javaslom, hogy totális gyomírtóval permetezze le, ahányszor csak kihajt!