1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Tisztelt Kertbarát! A banánon ez a fehér lepedék (ami a képen nem látszik mert fény nem vetődik a növényre) a növény természetes nem felhasznált anyagok, és sók formájában történő kiválása, és kicsapoódása látható, vizes szivaccsal érdemes letörölni, letísztítani a növényt. Jó kertészkedést! Üdvözlettel: Mezős Balázs kertészmérnök növényvédő szakmérnök www.aleonkert.hu
Kedves Luigi! A kép alapján ez a Buzogányvirág (Dieffenbachia) egy fajtája. Mutatós növény, szereti a vizet és a világos helyet, szárazságban és hideg hatására alsó leveleit folyamarosan elpotyogtatja. Tejnedve mérgező, vigyázni kell vele. Bővebben itt olvashat róla: Mit kell tudni a buzogányvirágról (Dieffenbachia)? Hogyan gondozzuk a buzogányvirágokat (Dieffenbachia)?
Kedves Aranka! A képen egy kőrislevelű juhar (Acer negundo) van. Nagyon szép növény, lehet cserjekét és faként is nevelni. Van egy flamingó nevű rózsaszínes fajtája, nagyon szép!
Kedves József! A rágásokról lehetetlen megállapítani, de két lapke faj gyakori tápnövénye a képen is látható szamóca (Fragaria sp.). ez a két faj, a: szamóca sodrómoly és a szamóca legyező moly. Védekezni ellene, rovarölő permetszerrel lehet.
Tisztelt Tóth László! Igen ez sajnos előfordulhat a növényvédelmi védekezéskor hogy a gyümölcs hamarabb érik mint az élelmezés egyészségügyi várakozási idő lejárta. Ezért az utolsó permetezésnél ne használjunk 21-30-napos egészségügyi lejáratú szert inkább gyengébb és kevesebb 5-10 napos egészségügyivárakozási idejű szert használjunk a gyümölcsök megvédéséhez. Az utolsó védekezésnél még számoljunk 5-7 nap tartalék időt, vagyis az utolsó permetezést úgy időzítsük hogy az élelmezési ügyi várakozási idő az érés előtt 5-7 nappal járjon le. Ha a növényvédőszer felszívódó szer volt akkor sajnos a szermaradék mennyiségén nem lehet változtatni, ez a növény szöveteibem, sejtjeibe is bekerül, mint vegyület. A kontakt szereknél alapos mosás után csökkenteni lehet a szermaradékot, és feldolgozással, de igazából ott is marad szer a növényi részben. Az egyedüli és legegészségesebb megoldás a permetezési idő, és a permetszer helyes megválasztása. A növényvédelmi munka komoly és felelőségteljes. Jó kertészkedést! Üdvözlettel: Mezős Balázs kertészmérnök növényvédelmi szakmérnök www.aleonkert.hu